Selmeczi Gabriella és Harrach Péter tájékoztatója
A jövő évtől akadálymentesítésre is pályázhatnak az önkormányzatok és társulásaik a közmunkaprogramban, amelynek pénzügyi keretét is szeretnék bővíteni - számolt be Selmeczi Gabriella, a Fidesz szociálpolitikai kabinetjének vezetője a Harrach Péter szociális és családügyi miniszterrel történt megbeszéléséről hétfőn újságírók előtt.

    Selmeczi Gabriella elmondta: a közmunkaprogram bővítésének javaslata a Fidesz frakcióban fogalmazódott meg azért, hogy az akadálymentesítés felgyorsulhasson és a kerekes székkel, babakocsival közlekedők számára ne jelentsen nehézséget a közintézményekbe való bejutás.
     Harrach Péter hozzátette: az Országos fogyatékosügyi program rendelkezik a közintézmények, középületek akadálymentesítéséről.
     Rámutatott, hogy a tapasztalatok és visszajelzések szerint az önkormányzatok, a minisztériumok felügyelete alá tartozó intézményekkel szemben, folyamatos lemaradásban vannak az akadálymentesítés területén.
     Az elmúlt négy év szociálpolitikáját értékelve Harrach Péter kijelentette: nem lett senki szegényebb, a társadalom egésze jobban él, mint korábban.
     Kiemelte a minimálbér jelentős mértékű emelését, amely szavai szerint ugyan nem tekinthető direkt szociálpolitikai intézkedésnek, mégis megakadályozta az alsó középrétegek lecsúszását.
     Példakent említette, hogy megháromszorozódott azok jövedelme, akik a minimálbér mellett a gyermekek után járó adókedvezményt is érvényesíteni tudják.
     A legszegényebbeknek juttatott kiegészítő családi pótlék összege Harrach Péter szerint jelentősen emelkedett, és az iskolakezdés előtt tavaly már második alkalommal folyósították a 13. havi ellátást az érintetteknek.
     A szociális és családügyi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányzat az elmúlt négy évben mintegy 200 ezer új munkahelyet teremtett, és sikerült 5,5 százalékra szorítania a munkanélküliséget.Hozzáfűzte: a rászorulókat a közmunkaprogramok, valamint támogatott munkahelyek révén segítették munkahelyhez és jövedelemhez.
     A tervekről szólva Harrach Péter elmondta: a rászoruló gyerekeknek ingyenes étkeztetést biztosítanának, az általános és középiskolások pedig térítésmentesen kapnák meg tankönyveiket. Megfogalmazása szerint továbbra is a dolgozó, gyermeket nevelő családok erősítése a cél.

MTI
Vissza a kezdőlapra