Surján László (Fidesz) nyilatkozata
Az egyetértési nyilatkozat példaértékű Európában

     Walter Schwimmer, az Európa Tanács főtitkára január 10-én közleményben üdvözölte, hogy Magyarország és Románia egyetértési memorandumot írt alá a határon túl élő magyarok sorsát kedvezően befolyásoló, a Magyar Országgyűlés által elsöprő többséggel elfogadott kedvezménytörvénnyel kapcsolatban. Mint ismeretes, a főtitkár megelégedéssel vette tudomásul, hogy a memorandumban érvényesültek az Európa Tanács velencei bizottságának ajánlásai, s szorgalmazta, hogy a páneurópai szervezet tagállamai hasonló esetben kövessék Magyarország és Románia példáját.

     Ebben az összefüggésben megdöbbentő, hogy a Magyar Szocialista Párt vezető politikusai, a magyar belpolitikába való beavatkozással vádolják az Európa Tanács főtitkárát. Ennek egyik példája Tabajdi Csabának, az MSZP frakcióvezető-helyettesének, az ET Parlamenti Közgyűlés magyar delegációja tagjának közleménye. Tabajdi, az ET-főtitkár tájékozottságát kétségbe vonva marasztalja el Walter Schwimmert, s nyilatkozata annál inkább is elítélendő, mert neki, mint az ET Parlamenti Közgyűlés magyar delegációja tagjának is tudnia kellene, amit a küldöttség minden tagja velem együtt jól tud, hogy a főtitkári poszt pártokon felüli tisztség. Tudnia kellene továbbá, hogy a véleménynyilvánítás, legyen mégoly elismerő is a magyar és a román kormányt, a két ország kapcsolatait illetően, nem beavatkozás egyik ország, így természetesen hazánk belpolitikájába sem.

     Végezetül: a szocialisták durva kirohanásokat intéző politikusainak is látniuk kellene, hogy a magyar-román memorandum ügyében tanúsított belpolitikai indítékú, nacionalista és idegengyűlölő felhangoktól sem mentes magatartásuk nem az Orbán-kormánynak, hanem Magyarország nemzetközi megítélésének okozhat súlyos kárt.

     Sajnálatos, hogy erre a felismerésre eddig egyetlen szocialista politikus ébredt csak rá.

     Surján László
     az Országgyűlés Külügyi Bizottságának
     alelnöke
     a Fidesz parlamenti frakció
     külügyi munkacsoportjának
     vezetője

Országos Sajtószolgálat
Vissza a kezdőlapra