Magyarország a legstabilabb feltörekvő gazdaság a Lehman Brothers szerint
Magyarország és Lengyelország gazdasága a legstabilabb a feltörekvő piacok országai közül a Lehman Brothers és az Eurasia Group által végzett legújabb politikai kockázati felmérés szerint.

     A The Economist brit gazdasági hetilap által ismertetett felmérésben a stabilitási mutató azt méri, az adott ország mennyire képes ellenállni válságoknak illetve elkerülni válságok generálódását.

     Az index kiszámításakor 60 százalékban politikai, 40 százalékban gazdasági jellegű tényezőket vesznek alapul. Minél magasabb a mutató, annál stabilabb az adott ország gazdasága - magyarázta a brit gazdasági lap.

     Mind Magyarország mind Lengyelország esetében 70 százalék fölötti mutatót állapították meg a kutatók. Magyarország esetében 75, Lengyelországéban 72 százalékosat. Egy évvel ezelőtti hasonló felmérésükben Magyarország esetén az index 73, Lengyelországéban 68 százalékos volt, azaz a politikai stabilitást növekvőnek értékelték a felmérők.

     Argentína, amely tavaly Lengyelországgal szinte azonos kockázatúnak (67 százalék) számított, idén csak 47 százalékos mutatót kapott. A tavaly még szintén 67 százalékos mutatóval bíró Brazília ez év februárjára 63 százalékra esett vissza. A latin-amerikai gazdaságok közül Venezuela mutatója is csökkent 57 százalékról 46 százalékra.

     Oroszország stabilitási mutatója növekedett a legnagyobb mértékben: a tavaly megállapított 46 százalékról 58 százalékra. Ukrajna tavalyi 51 százalékos mutatója 53 százalékra nőtt.

MTI
Vissza a kezdőlapra