Kedvezménytörvény: ellenhatározat készül Szlovákiában
A szlovák törvényhozás előtt a kedvezménytörvény
Csáky Pál nyilatkozata

Ellenhatározat készül Szlovákiában

A szlovák kormány kedden délelőtt tartott rendkívüli ülésén elfogadta azt a kezdeményezést, hogy a parlament határozatban adjon hangot a magyar kedvezménytörvénnyel kapcsolatos szlovák ellenvetéseknek, és mondja ki, hogy "Magyarország a jogszabállyal beavatkozik Szlovákia területi és személyi joghatóságába".

    A határozat-tervezetet a parlament külügyi bizottsága már korábban a törvényhozás plénuma elé terjesztette, de a tervezet plenáris vitáját - tekintettel az időközben folyt magyar-szlovák egyeztetésre - egy héttel elhalasztották.
     Eközben Pozsony a kétoldalú tárgyalásokon már egyeztetett magyar-szlovák nyilatkozat csaknem véglegesített tervezete helyett egy teljesen újnak mondható, saját nyilatkozat-tervezetet juttatott el Budapestre, amelyre a magyar fél hétfőn adott választ. Ennek tartalmát nem hozták nyilvánosságra.
     A magyar válasz ismeretében kedden délelőtt Pozsonyban rendkívüli kormányülést tartottak, és azon olyan döntés született, hogy "nem jelentős módosításokkal" a parlament még aznap vitassa meg és fogadja el a kedvezménytörvény elleni határozat tervezetét.
     A Magyar Koalíció Pártjának három kormánytagja ebbe nem volt hajlandó belemenni, és a várhatóan az esti órákban sorra kerülő parlamenti vitában a magyar párt frakciója sem szavazza majd meg a határozatot.
     A szlovák törvényhozás egyebek között annak kimondására készül, hogy Magyarország a kedvezménytörvény révén, annak "területenkívüliségre irányuló törekvéseivel és az egyoldalúság elvének szorgalmazásával a szomszédos államokban élő, magukat magyar nemzetiségűnek valló polgárokat kedvezményező szándékával beavatkozik a Szlovák Köztársaság kizárólagos területi és személyi joghatóságába, és ezzel egy szuverén állam illetékességébe való beavatkozás precedensét igyekszik megteremteni".
 

CSÁKY PÁL NYILATKOZATA A SZLOVÁK ELLENKEZÉSRŐL

     Csáky Pál, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese szerint a pozsonyi kabinetnek nagyobb erőfeszítéseket kellene tennie annak érdekében, hogy a magyar kedvezménytörvény kérdésében megszülessen a magyar-szlovák megállapodás.
     Csáky azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy kedd délelőtt a Dzurinda-kabinet - a három magyar kormánytag támogatása nélkül - elfogadta azt a kezdeményezést, hogy a szlovák parlament még aznap határozatban mondja ki kedvezménytörvény ellen emelt kifogásait.
     Csáky úgy látja: a szlovák politika kedvezménytörvénnyel kapcsolatos megközelítései elsősorban a szlovák érdekeket veszélyezteti. Emlékeztetett rá: Magyarországon tavasszal, Szlovákiában pedig ősszel parlamenti választások lesznek, így a két eseményt megelőző kampányok és a kormányalakítások eseményforgataga közepette nehezen jöhet létre a megállapodás.
     Félő - mondotta -, hogy a kérdés októberig nyitva marad, márpedig ez Szlovákia számára rejt több veszélyt, hiszen 2002-ben Szlovákia sorsát érintő igen fontos döntések várhatók. Márpedig egy ilyen nyitott téma egyedül azon a populistáknak és nacionalistáknak kedvező körülmény, akik ezt szívesen meglovagolják - vélekedett Csáky, hozzátéve: mindez nem festene kedvező képet Szlovákiáról.
     - Attól tartok, hogy a szlovák külügyminisztériumban ugyanazok a rossz tanácsadók ülnek, akik 1994 és 1998 között Vladimír Meciar oldalán voltak. Ma már talán mindenki látja, hogy ezek a tanácsadók annakidején mennyire nem tudták érzékelni a nemzetközi körülményeket, normákat. Ők most ugyanazokat a rossz tanácsokat adják Eduard Kukan külügyminiszternek és Mikulás Dzurinda miniszterelnöknek - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.
     Csáky elmondta: a keddi kormányülésen jómaga és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) másik két minisztere azért nem szavazott együtt a kabinet tagjaival, mert a magyar és a szlovák külügyi államtitkár egyeztetései nyomán létrejött közös nyilatkozat tervezetét ugyanúgy nem kapták meg, mint ahogyan a Budapestre eljuttatott szlovák választervezetet és az erre adott magyar választ sem ismerhették meg.
     - Úgy érezzük: ez szakmai hiba volt, hiszen a kormány "kissé szemellenzős módszerrel" kizárólag a szlovák parlamentben szentesítendő nyilatkozat szövegéről tárgyalt. Ez a külügyi bizottság által még decemberben elfogadott szöveg az MKP szerint már nem időszerű, hiszen azóta a két ország között egyeztetések folynak, mi pedig attól tartunk, hogy a kormánytagok többségének támogatásával elfogadandó parlamenti határozat csökkenti a megegyezés lehetőségét, korlátozza a szlovák diplomácia mozgásterét, egészét tekintve pedig célszerűtlen - indokolta Csáky a Dzurinda-kabinet három magyar tagjának keddi döntésével szembenálló magatartását.
     Csáky Pál miniszterelnök-helyettes, valamint Harna István építésügyi és Miklós László környezetvédelmi miniszter ellenjavaslatban indítványozta, hogy a szlovák kormány nyilvánítsa ki további tárgyalási szándékát, a parlamentet pedig kérje fel, hogy egy hónappal napolja el a parlament vitáját, közben pedig - a megállapodás szándékával - folytassák a tárgyalásokat Budapesttel. A kormánytagok ezt leszavazták, és a parlamenti határozathozatal mellett döntöttek.
     Csáky ezt úgy ítéli meg: a kormánytagok "beletörődtek abba, hogy ez a parlamenti vita elkerülhetetlen". Megjegyezte: a vita feltehetően két cél szolgál majd. Egyrészt: a fennálló feszültségek levezetésére szánt szelep lesz, ami szerinte igen szerencsétlen szemléletet tükröz, hiszen "nagyon ízléstelen vitának nézünk elébe". Másrészt a kormány épp e vita révén próbálja majd világosan látni az egyes pártok kedvezménytörvény ellen szóló konkrét kifogásait, annál is inkább, hogy a kormányülésen konkrét kifogások nem, csupán általános megfogalmazások hangzottak el.
     - Attól tartok, hogy a parlamenti vita semmit sem oldhat meg. Az elfogadásra szánt parlamenti határozat-tervezet csupán politikai deklarációnak tekinthető, és jóllehet nincs kötelező jogi ereje, a szlovák diplomácia mozgásterét jelentősen szűkítheti, így akár a kormánykoalíció öngóljának is nevezhetném - mondotta végezetül az MTI-nek nyilatkozó Csáky Pál miniszterelnök-helyettes.

MTI
Vissza a kezdőlapra