Óriási az érdeklődés a magyar igazolványok iránt a Vajdaságban
A Vajdaságban óriási érdeklődés mellett kezdődött meg hétfőn a magyar igazolvány igényléséhez szükséges kérdőívek kitöltése. Mivel Szerbiában - így a Vajdaságban is - az újévi ünnepeket összekötötték a szerb pravoszláv karácsonnyal, nehézségekkel indult a kedvezménytörvény végrehajtása.

    A múlt héten - csütörtökön és pénteken - csak tájékoztatást nyújtottak az érdeklődőknek, de hétfőtől a magyarigazolványt igénylők kitölthetik a kedvezménytörvény által előírt űrlapokat, amelyeket azután átadnak a szabadkai magyar főkonzulátusnak.
     A vajdasági ajánlószervezet munkájában részt vevő pártok, egyházak és civil szervezetek Szabadkán, Újvidéken, Temerinben, Nagybecskereken, Zentán és Zomborban nyitottak irodát. A zombori iroda kivételével minden délvidéki hivatalban ki lehet tölteni a magyar igazolvány igényléséhez szükséges kérőlapokat. Zomborban egyelőre csak információszolgáltatás folyik.
     Dudás Károly, a vajdasági ajánlószervezet elnöke közölte az MTI-vel, hogy a szabadkai központi irodában hétfőn három óra leforgása alatt több mint száz igénylőlapot töltöttek ki, csaknem kétszázan toporognak még az ajtó előtt, és a nagy hideg ellenére az utcán is 60-70 ember várakozik. A szabadkai iroda előtt hatalmas a torlódás, s bíztató, hogy a hatóságok nem gátolják az iroda tevékenységét. A korábbi rendszerben - mondta Dudás - már rég itt nyüzsögtek volna a rendőrök.
     Arról beszélnek az érdeklődők, hogy erkölcsi erőt jelent számukra a magyar igazolvány. Idősebb emberektől megható vallomások hangzottak el. Sokan mondták azt, hogy 60-70 éve várnak erre a pillanatra. Már csak ezért is szükség van a kedvezménytörvényre - mondta Dudás Károly.
     Az ajánlószervezet elnöke szerint nagyon sokan érdeklődnek a magyar igazolvánnyal járó kedvezmények iránt: főleg az utazással kapcsolatos előnyöket vennék igénybe, s alig vannak olyanok, akik a munkavállalással kapcsolatos kérdéseket tesznek fel.
     Az ajánlószervezet elnöke szerint Zentán is hasonló a helyzet, mint Szabadkán, az első napon rengeteg ember jelentkezett igénylőlapért. Temerinben is nagy az érdeklődés. A nagybecskereki irodáról egyelőre semmit sem tudni, de sejteni lehet, hogy ott is nagy a forgalom, mivel telefonon gyakorlatilag lehetetlen vele kapcsolatban lépni.
     Galambos László, az újvidéki iroda vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy három óra alatt mintegy negyven kérelmező jelentkezett a magyarigazolvány igénylésére, kitöltötték az űrlapokat, és érdeklődtek a dokumentum által ígért kedvezmények iránt. Mivel a számítógépek egyelőre nem érkeztek meg Magyarországról, az összegyűjtött kérdőíveket csak a hét végén továbbítják a szabadkai főkonzulátusnak.
 

VMDP-KÖZLEMÉNY, ÁGOSTON ANDRÁS

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) hétfőn felhívta tagságát, a párttal rokonszenvezőket és a vajdasági magyarokat, hogy élve a lehetőségekkel, minél nagyobb számban váltsák ki magyar igazolványt. A VMDP közleményében rámutat arra, hogy a magyarigazolvány a Kárpát-medencében élő magyarság határmódosítás nélküli politikai integrációjának a bizonyítéka.
     Az írás szerint most, amikor Magyarországon nem várt módon kampánytémává vált a státustörvény, s vannak, akik annak felülvizsgálatát követelik, közös nemzeti érdek, hogy a határon túli magyarok kérelmeik benyújtásával is jelezzék: jónak tartják és igénylik a magyar kormány nemzeti integrációra irányuló erőfeszítéseit. A VMDP mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a nemzetünk szempontjából különösen fontos politikai akció minél sikeresebb legyen - áll az MTI-hez is eljuttatott közleményben.
     Vajdaságban hétfőn kezdődött meg öt irodában a magyarigazolvány igényléséhez szükséges kérdőívek kitöltése.
     Az Ágoston András vezette VMDP - hasonlóan a Páll Sándor vezette a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségéhez (VMDK) - nem vesz részt a Délvidéken alakult ajánlószervezet munkájában, amelyben három vajdasági párt, egyházak és civil szervezetek képviseltetik magukat. Ebből adódóan a VMDP és a VMDK nem vesz részt azoknak az irodáknak a munkájában sem, amelyek közreműködnek a kedvezménytörvény végrehajtásában.
     Ágoston András ezzel kapcsolatosan arról tájékoztatta az MTI-t: pártja szeretné, ha lenne saját közreműködési irodája, s ehhez megteszik a szükséges lépéseket. A pártelnök ezzel kapcsolatosan kifejtette, hogy a szóban forgó irodák csak eleinte látnak el nagy feladatot, a továbbiakban inkább arra lenne szükség, hogy munkatársaik személyesen ellátogassanak azokhoz a személyekhez, akik nem jutottak el az irodákhoz. A VMDP ez utóbbi tevékenységet tartaná előnyösebbnek a kedvezménytörvény végrehajtásában.
     "Pillanatnyilag van 16 ezer címünk (a párt szavazótábora). Ezek az emberek biztosan kiváltanák a magyar igazolványt, ha elmennénk hozzájuk" - mondta Ágoston András.

mti
Vissza a kezdőlapra