Titkosszolgálati módszereket használ a szcientológiai egyház?

Lelki manipulációk, zsarolás, a magánéleti részleteket tárgyaló dossziék: a szcientológiai egyház minden eszközt, a többi között titkosszolgálati módszereket is bevet tagjai ellenőrzésére - legalábbis ez derül ki a párizsi L'Express című magazin legújabb számában megjelent leleplező írásból.

Franciaországban a szcientológusok kétes fogásairól és anyagi ügyeiről többször cikkeztek már, a mostani az első alkalom, hogy egy volt hívő áll a nyilvánosság elé. A L'Express cikkének főszereplője Alain Stoffen belga származású, de Párizsban élő zenész, aki másfél évtizeden keresztül volt az Egyesült Államokban a néhai L. Ron Hubbard által 1954-ben alapított közösség tagja. Stoffen a szcientológusok szemében "fekete báránynak" számított, mivel nem fizette ki a pszichoterápiai foglalkozásokat. Az adóst még 1997-ben beidézték az egyház Celebrity Centernek hívott kulturális központjába, ahol többórás "lelki masszázs" után különös ügyletet javasoltak: Stoffen vagy kifizeti 113 ezer frankos (17200 eurós) adósságát, vagy "potenciális bajkeverőnek" minősítik, ami lényegében a kiközösítéssel ér fel. Ez utóbbi azzal a következménnyel jár, hogy az illetővel egyetlen szcientológus sem tarthat fenn kapcsolatot.

Stoffen fizetett, a kiközösítéssel való fenyegetés azonban házasságába került. Feleségével - akivel a szektában ismerkedett meg - a viszonya egyre rosszabb lett, és kiutat csak a válás jelentett. A meggyőződéses szcientológus Cathy Stoffen a problémákat megosztotta a szekta lelkészével, aki elrendelte, hogy a párt vonják szoros megfigyelés alá. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ügy semmi esetre sem kerülhet polgári bíróság elé, a szennyest nem szabad nyilvánosan kiteregetni.

Alain Stoffen minderről csak jóval később szerzett tudomást, mikor a véletlen folytán a kezébe került "erkölcsi aktája". A 120 oldalas dossziéból kiderült, hogy a szcientológusok aprólékos információval rendelkeztek magánéletének minden mozzanatáról, és az anyag begyűjtéséhez feltehetően titkosszolgálati módszereket, például a célszemélyek követését is bevetették. A szekta lelkészi bírósága végül kimondta a közös megegyezéses válást, Stoffen azonban nem hajlandó részt venni ebben a színjátékban. A zenész bűnszövetkezetben elkövetett csalás és zsarolás miatt a párizsi bíróságon feljelentette a szcientológusok franciaországi és európai szervezetét.

Dési András
Népszabadság

Korábbi anyagaink a szektákkal és a szcientológiai egyházzal kapcsolatosan:

Franciaországban büntetik a szellemi manipulálást
Elismerik-e Rómában a szcientológiát? (Duna TV)
Hiteltelen pamfletet kaptak a képviselők a szcientológiáról
Levelek a  szekták veszélyeiről
Szcientológusok és pszichiáterek vitájá
A szcientológia és módszerei
Gyengécske válasz a törvénysértő szektákról irottakra
Törvénysértő szekták
Milyenek is a szekták?

Vissza a kezdőlapra