Széchenyi-terv: 1,9 milliárd forint támogatás az ipari parkokra
A Széchenyi-terv keretében az ipari parkok fejlesztésére kiírt pályázatokra 2001-ben a Gazdasági Minisztérium (GM) 1,9 milliárd forint támogatást nyújtott, ami megegyezik a tárca által az elmúlt négy évben összesen biztosított támogatással - mondta Cséfalvay Zoltán helyettes államtitkár. Tavaly 13 új ipari centrum nyerte el az ipari park címet, és ezzel számuk 146-ra emelkedett.

    A 2001-ben biztosított 1,9 milliárd forint állami támogatással mintegy tízmilliárdos fejlesztés indul meg az ipari parkokban - tette hozzá a helyettes államtitkár.
     Tavaly 42 nyertes pályázat között osztották szét a támogatást.
     A támogatott fejlesztések hatezer új munkahely létrejöttéhez biztosítanak infrastrukturális hátteret.
     A helyettes államtitkár kifejtette: az 1,9 milliárd forintból 350 millió jutott 7 olyan projektnek, ahol inkubátorház illetve innovációs központ valósult meg ipari parkon belül. Ez azt jelzi, hogy az ipari parkok elmozdulnak az innovációs szolgáltatások felé - mondta Cséfalvay Zoltán.
     Szólt arról is, hogy a támogatás 20 százaléka a budapesti agglomerációba jutott, ahol egy logisztikai feladatokra és innovációra épülő gyűrű körvonalai rajzolódnak ki.
     - Ez valamelyest tehermentesíti a fővárost, ugyanakkor egy kitűnő logisztikai helyzetben lévő térség alakul ki, ami az idei fejlesztésekkel tovább erősödik - fűzte hozzá a helyettes államtitkár.
     A támogatások további 41 százaléka a Dunától keletre, 39 százaléka pedig a dunántúli térségekbe jutott.
     Cséfalvay Zoltán elmondta azt is, hogy az ipari parkokra vonatkozó kétlépcsős pályázat második fordulójában elnyerhető támogatás mértéke a korábbi 33 százalékról 2002-ben 50 százalékra, a maximális összege pedig 100 millió forintról 200 millió forintra nőtt. Az innovációs központnál 75 százalékos támogatás és 250 millió forint maximális összeg érhető el, az inkubátorház esetében a támogatás mértéke a beruházás teljes költségének 50 százaléka, összege pedig 125 millió forint.
     - Emiatt az ipari parkok fejlesztésére szánt keretet az idén 4 milliárd forintra emelte a tárca - mondta a helyettes államtitkár.
     Hozzátette: az EU támogatási rendszerében az ipari parkok kitüntetett szerepet kaptak, ahová jelentős forrásokat lehet bevonni.
     A helyettes államtitkár rámutatott, hogy 2002-ben már nem csak az alap infrastruktúra fejlesztést támogatja a tárca az ipari parkoknál, hanem a betelepülést is.
     Beszámolt arról is, hogy 2001-ben 16 milliárd forintos támogatást nyújtott a GM a versenyképes beruházások támogatására. Alapesetben itt 20 százalékos a támogatás, felső határa 100 millió forint. Ha 3 milliárd forintnál nagyobb a beruházás, akkor szintén 20 százalék a támogatás mértéke, de 200 millió forint a maximum adható támogatás.
     A helyettes államtitkár hozzátette: ha ezt a beruházást ipari parkban valósítják meg, akkor a támogatás további 5 százalékkal, illetve plusz 25 millió forinttal emelkedik.
     Cséfalvay Zoltán tájékoztatása szerint a gazdasági tárca online információs rendszer kidolgozását tervezi az idén. Ez lehetőséget biztosítana az ipari parkoknak és a mögöttük lévő vállalkozásoknak, hogy szolgáltatásaik egy helyen elérhetővé váljanak.
     A helyettes államtitkár szavai szerint a központi adatbázis létrehozására közbeszerzési pályázatot írnak ki, a vállalkozásoknak pedig pályázat formájában biztosítanak lehetőséget az online rendszerhez való csatlakozáshoz.
     - A vállalkozások mintegy 20 százalékának, egyharmadának lehet szüksége infrastrukturális, informatikai támogatásra - vélekedett a helyettes államtitkár.
     Cséfalvay Zoltán szerint az online rendszer kiépítési költsége várhatóan nem éri el a 200 millió forintot.Az egymásra épülő, területi térségi gazdasági hálózatok létrejöttét segítő pályázatokról elmondta: a klaszterek kialakulását segítő pályázatnál 19 beadottból 9 nyert összesen 200 millió forintot, míg a térségi portálok esetében 34 elbírált pályázat közül 18 nyert összesen 270 millió forint állami támogatást.

MTI
Vissza a kezdőlapra