Egyházellenes akciók
Szocialista fiatalok ellenőrző körúton a templomokban

A Szocialista Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének (SZESZ) tagjai járják az ország templomait, és adatokat gyűjtenek arról: a papság valóban agitál-e a kormánypártok mellett. A szentmisékről magnófelvételeket készítenek, a templomok bejáratánál kifüggesztett falragaszokról, hirdetményekről pedig jegyzeteket írnak.

Lapunk értesülései szerint a SZESZ néhány nappal ezelőtt egy olyan monitoringcsoportot állított fel, amelynek az a feladata, hogy tagjai járják az ország templomait és figyeljék: politizálnak-e a papok? A monitoringcsoport két, egymást kiegészítő csapatból áll: a nagyobbik, 170 főből álló része a hétvégeken részt vesz az ország különböző településein található templomok szentmiséin. A csoport tagjai a szentbeszédek tartalmát vagy leírják, vagy magnófelvételek révén rögzítik az ott elhangzottakat, a templomok bejáratánál kifüggesztett falragaszokról, hirdetményekről pedig jegyzeteket készítenek.

Az így szerzett információkat a SZESZ tagjai aztán a nyolc főből álló központi elemző stábnak továbbítják. Ez a csapat a beérkezett jelentéseket összegzi és dokumentálja. Kalmár Szilárd, a SZESZ elnöke lapunknak mindezt megerősítette. Mint azt korábban megírtuk, Horn Gyula exminiszterelnök levelet írt Seregély Istvánnak, a Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) elnökének, amelyben többek között kifejtette: egyházuk papjai közül mind többen cserélik fel a bűnbocsánat evangéliumát a választás evangéliumával. Még olyanok is akadnak, akik a gyóntatószéket a választási agitáció terepévé teszik. Kalmár Szilárd szerint a SZESZ által létrehozott elemző csoport egységes tapasztalatokba foglalja Horn Gyula korábbi állításait. Elmondta: a beérkezett jelentések alapján egy hónapon belül nyilvános jelentést készítenek, amelyben az érintett plébánosok neve és szolgálati helyének feltüntetése mellett leírják, hogy véleményük szerint milyen szöveggel, vagy szövegrészlettel sértették meg a semlegesség elvét. Kijelentette: az eddigi tapasztalataik alapján a papok közül sokan politizálnak, ezt pedig valamilyen szinten ellensúlyozni kell. Hozzátette: a vasárnaponként az ország templomait járó csoport tagjai között újságírók és rádiósok is vannak. Lapunknak azonban nem volt hajlandó megnevezni, hogy kikre gondolt. Mint fogalmazott, el szeretnék érni, hogy az MKPK valamilyen formában reagáljon a jelentés tartalmára. Irritál, hogy a püspöki kar semmit sem mond. Legalább kérjék ki maguknak az ügyet! Hallgatásuk cinkos együttműködést jelent – mondta lapunknak Kalmár Szilárd.

Veres András püspök, a püspöki kar titkára lapunk kérdésére jelezte: továbbra sem kívánnak reagálni a felvetésekre. Dékány András, az MSZP sajtófőnöke elmondta: a szocialisták a közeljövőben nyilvánosságra hozzák azokat a dokumentumokat, amelyek alátámasztják Horn Gyula korábbi kijelentéseit. Lapunk kérdésére tagadta, hogy az MSZP-nek köze lenne a SZESZ-hez, amelyet olyan, civil szervezetnek nevezett, amelynek a tagjai a szocialista értékrend alapján gondolkoznak. Kalmár Szilárd minderről kifejtette: mi a párt mellett működő, szimpatizáns szervezet vagyunk. Megtudtuk: a SZESZ tavaly márciusig az MSZP parlamenti frakciójában is képviselettel rendelkező Fiatal Baloldalnak és az Ifjú Szocialisták Mozgalmának anyagi támogatását élvezte. Gál J. Zoltán, Medgyessy Péter MSZP-s miniszterelnök-jelölt helyettes kabinetfőnöke szerint a SZESZ akcióját nem lehet összefüggésbe hozni a választási kampánnyal. Lanczendorfer Erzsébet, a győri Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke szerint mindezzel az egyházüldözés legsötétebb korszakát idéző módszer is bekerült a választási kampányba. Szervezete nevében kijelentette: tiltakozik az újra feléledt egyházüldözés ellen.

Magyar Nemzet
2002. február 12. (3. oldal)
Jezsó Ákos
Vissza a kezdőlapra