Megérkezett Budapestre a Szent Gellért-ereklye
Az előzetes terveknek megfelelően pénteken megérkezett Budapestre Szent Gellért csontereklyéje Olaszországból - erősítette meg Horváth Gábor külügyi szóvivő az MTI megkeresésére. A csontmaradványok ajándékozás révén kerültek a muránói San Donato-bazilikából a magyar fővárosba.

     Az ereklyét a magyar állam képviseletében Semjén Zsolt, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma egyházi ügyekért felelős helyettes államtitkára a jövő kedden nyújtja át ünnepélyesen Osztie Zoltánnak, a Belvárosi Főplébánia plébánosának, a kezdeményezés elindítójának.
     Az ereklye két részből, egy sarokcsont- és egy csigolyacsont-darabból áll, s a későbbiekben Szent Gellért első sírhelyén, a Belvárosi Főplébánia Március 15. téri templomának új kegyoltárán látható majd.
     A templomban húsvét előtt, a tervek szerint a virágvasárnapot megelőző szombaton szentelik fel az új kegyoltárt, s a híveknek akkor mutatják be az ereklyét.
     A 980 táján velencei előkelő család sarjaként született Szent Gellért 1016-ban érkezett misszionáriusként Magyarországra, ahol István király rábízta fia, Imre herceg nevelését. A hittérítő később Csanád püspöke lett. 1046-ban lelte halálát, amikor Vata pogányai a Kelen-hegyről, azaz a mai Gellért-hegyről taligára kötözve a mélybe lökték.
     Gellértet a mai belvárosi templom helyén álló Boldogasszony templomban temették el, majd 1048-ban maradványait Csanádra, a régi Marosvárra vitték. Földi maradványait később a muranói San Donato-bazilikában helyezték el. Lábszárcsontját 1992-ben hozták Itáliából Magyarországra. Ezt az ereklyét, muranói kristály ereklyetartóban a szegedi Fogadalmi templomban helyezték el, Gellért csanádi püspöksége emlékére.
     Gellért püspököt 1083-ban László király, István és Imre "oltárra helyezésével" együtt avatta szentté.

MTI
Vissza a kezdőlapra