Szerbia: sok módosítással kedden várhatóan elfogadják a vajdasági autonómiatörvényt
A vajdasági autonóm hatáskörök visszaszolgáltatásáról szóló törvénycsomag kedden kerül a parlament elé, s a törvényhozás remélhetőleg általánosságban elfogadja a jogszabályt - közölte az MTI-vel Ispánovics István, a köztársasági parlament képviselője, szabadkai polgármester.

    Magyarázata szerint a szerb törvények értelmében a jogszabály elfogadásához a jelenlevők, s nem a szavazók többsége szükséges, ezért a tartózkodás és az ellenszavazat között ilyen szempontból gyakorlatilag nincs különbség.
     Ispánovics István szerint kedden a szerbiai parlament remélhetőleg általánosságban elfogadja a törvénycsomagot, és többnapos vita kell ahhoz, hogy a véglegesen megszavazzák a jogszabályt. Erre valószínűleg csak a jövő héten kerülhet sor - mondja a vajdasági magyar politikus, aki tagja a szerb parlament törvényhozási, igazságügyi és közigazgatási bizottságának.
     A törvénycsomaghoz összesen mintegy száz módosító indítványt terjesztettek be, és a szerb törvények szerint egyenként kell szavazni minden egyes javaslatról. A módosító indítványok közül mintegy 30-at a szerb kormány terjesztett be, néhány érdemi változtatáson kívül jobbára "kozmetikázó", pontosító javaslatokról van szó, s nem ellenvetésekről. A többi - mintegy hetven - módosító indítvány nagy része a Szerb Radikális Párttól (SRS) származik.
     Ispánovics szerint az SRS szokásos obstrukciójáról van szó, s a javaslatok jobbára abban merülnek ki, hogy milyen cikkelyeket kell törölni a törvénycsomagból.
     A vajdasági magyar politikus egyes sajtóvélemények ellenére úgy látja, hogy a DSS tartózkodása nem fog újabb kormánykoalíciós válságot kirobbantani Szerbiában. Kostunica pártjának - mondja - elvi kifogásai vannak, azt tartja szerencsésebbnek, ha először az alkotmányt módosítanák, s csak azután rendeznék Vajdaság autonómiáját.
     - A DSS elképzelése azt jelentené, hogy ismét egy-két évet kellene várni ahhoz, hogy a Vajdaság visszakapja autonómiáját - mondta az MTI-nek Ispánovics István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja.

MTI
Vissza a kezdőlapra