Vizsgázik a választás informatikai rendszere
A parlamenti választások első technikai próbáját szerdán, főpróbáját pedig pénteken tartják - nyilatkozta Eiselt György, az Országos Választási Iroda helyettes vezetője, a BM informatikai helyettes államtitkára.

    Elmondta, hogy ekkor üzemszerű körülmények között, tesztadatokkal vizsgáztatják a választás teljes informatikai rendszerét, a hálózatot, a műszaki eszközöket. Kifejtette, hogy az előző választás óta nem változtak ugyan a választási eljárás szabályai, az informatika azonban jelentősen fejlődött. Így például változás az is, hogy az előző választáshoz képest 100-zal több, azaz 275 helyen az okmányirodákban működnek majd a választást segítő számítógépek. Az informatika fejlődésével indokolta a helyettes államtitkár azt is, hogy új szoftvereket készítettek a választásra.
     Közölte, hogy a jegyzők, főjegyzők és a választási bizottságok részére mindenütt biztosították a szükséges számítástechnikai hátteret. A változásokra azért is szükség volt, mivel 1998-hoz képest megváltozott a népesség-nyilvántartás rendszere.
     Jogosultságuknak megfelelően a helyi területi választási irodákban a próba során látni fogják a szavazók, illetve a nem szavazók listáját, jegyzékét is. Vizsgáznak a próbán a névjegyzékek készítéséhez szükséges nyomtatók és vágógépek is. Budapest és Pest megye kivételével ugyanis minden megyei közigazgatási hivatalba telepítettek olyan berendezéseket, amelyekkel a névjegyzékek gyártását és vágását is el tudják végezni. A két kivétel esetében ezt a feladatot a BM Központi Választási Hivatala végzi.
     A választási irodák mellett biztosítják a választási bizottságok informatikai hátterét is. Az ő feladatuk lesz egyebek mellett a listák és az egyéni jelöltek nyilvántartásba vétele. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a választás informatikai hátterének kiépítésénél, működtetésénél kiemelt figyelmet fordítanak a biztonsági elemekre, rendszerekre. Példaként említette, hogy az előző választásoknál még nem volt olyan szerepe az internetnek, mint ezúttal.
     - Ennek kapcsán is komoly biztonsági szűrőkre, megoldásokra törekszünk - tette hozzá.

MTI
Vissza a kezdőlapra