Vatikán után Budapesten A magyar kereszténység ezer éve című tárlat
A vatikáni bemutató után március 1-jétől Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban is megtekinthető A magyar kereszténység ezer éve című kiállítás - tudta meg a szervezőktől az MTI.

    A két hét múlva nyíló tárlat anyaga jórészt megegyezik azzal a gyűjteménnyel, amelyet azonos címmel (Hungariae Christianae Millennium) tavaly októberben állítottak ki a Vatikáni Múzeumban.
     A Magyar Nemzeti Múzeumban - a tavaly decemberben bezárt vatikáni kiállításhoz hasonlóan - hozzávetőlegesen kétszáz magyar tárgyi emlék felvonultatásával mutatják be a keresztény Magyarország ezer esztendejét és kapcsolatát az Apostoli Szentszékkel.
     Az eredeti gyűjtemény darabjai közül néhány kiállítási tárgy, például Kapisztrán Szent János szobra, helyszűke miatt nem látható majd a Magyar Nemzeti Múzeumban, a budapesti tárlat ugyanakkor a vatikánihoz képest tizenöt új tárgyat vonultat fel. Utóbbi műtárgyak a református és az evangélikus egyház műkincsei közül kerültek ki: a sárospataki és a debreceni református gyűjteményből, az Evangélikus Múzeumból, valamint az Országos Széchényi Könyvtár anyagából. A tárlat legtöbb darabja az Esztergomi Főszékesegyházi Kincstárból, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményéből való.
     Várhatóan a budapesti kiállításon is megtekinthető majd a Tihanyi alapítólevél, Ulászló kardja, Pannonhalma alapítólevele, valamint számos kódex, liturgikus alkotás és világhírű festmény.
     A magyar kereszténység ezer éve című tárlatot az előzetes jelzések szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a tárlat két fővédnöke nyitja meg.
     A kiállítás várhatóan június végéig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

MTI
Vissza a kezdőlapra