A külpolitika szokatlan elem a magyar kampányban
A diplomácia és a választók

Saját hitelük és a külföldi állami vezetők beléjük, illetve pártjuk választási győzelmébe vetett bizalmának demonstrálására is felhasználják diplomáciai találkozóikat a miniszterelnök-jelöltek. A külpolitikai kapcsolatok felmutatása azonban a korábbi gyakorlat szerint nincs közvetlen hatással a választások kimenetelére.

A közelgő EU-csatlakozás miatt egyre nagyobb téttel bíró brüsszeli tárgyalások, valamint a kedvezménytörvényhez kapcsolódó Orbán-Nastase megállapodás miatt is a jelenlegi korteshadjáratban a korábbi évekhez képest jelentősebb súllyal esnek latba külpolitikai kérdések. Az MSZP mindkét kérdésben élesen bírálja a kormányt a magyar érdekek nem megfelelő képviselete miatt - hangsúlyozva, hogy nem a közös külpolitikai célokat, hanem a jelenlegi kormány módszereit támadják - , míg a Fidesz azt állítja: a sikeres tárgyalások ellenére a szocialisták a rendszerváltás óta fennálló konszenzust áldozták fel a mostani kampány kedvéért.

A külpolitikai kérdések nem játszanak jelentős szerepet a választók pártpreferenciáinak alakulásában - vélik a Világgazdaság által megkérdezett közvélemény-kutatási szakemberek, több cég nem is tesz fel erre vonatkozó kérdést akkor, amikor a pártválasztás okait kutatja. A külügyi tárca, illetve az azt vezető miniszter teljesítményének megítélése valamennyi ciklusban a kormányátlag felett volt, a magyar diplomácia első emberei rendre a népszerűségi listák első felében szerepeltek. Mindez azonban inkább a külpolitikai kérdések körüli általános konszenzusra, a napi belpolitikai ügyektől való függetlenségükre vezethető vissza, mintsem arra, hogy a választók fokozott figyelemmel kísérnék a diplomáciai eseményeket.

Részint ez utóbbi tényre vezethető vissza, hogy Orbán Viktor aktívabb a november-február közötti időszak utazásait tekintve a korábbi évekhez képest, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a közelmúltban tett látogatásai közül néhány nem elsősorban külpolitikai célokat szolgált (a miniszterelnök egyebek között több díjat is átvett, és részt vett Londonban egy Márai-könyv bemutatóján). A kampányidőszakban a diplomáciai eseményeket mindkét párt igyekszik arra is kihasználni, hogy külföldi elfogadottságát, a belé vetett bizalmat demonstrálja. Ezzel Orbán Viktor esetében nyilvánvalóan azt akarják jelezni, hogy "a külföld" folytonosságpárti, vagy legalábbis a jelenlegi kormányt tartja esélyesnek a győzelemre. Ez esetenként egyértelmű állásfoglalást is jelenthet: legutóbb a Fidesz hét végi kongresszusán a bajor miniszterelnök, német kancelláraspiráns, Edmund Stoiber fejezte ki reményét, hogy a Fidesz megnyeri a választásokat. Kiállt Orbán Viktor mellett: a magyar kormányfő, mint mondta, jól és keményen képviseli a magyar érdekeket Brüsszelben. A belpolitikai vitákra utalva leszögezte: aki mást állít, az hazudik.

Hasonló "kampánybeszédben" reménykedhet a miniszterelnök a Magyarországra érkező olasz és spanyol kollégái, Silvio Berlusconi és José María Aznar részéről.

Ugyanakkor az MSZP tervei szerint Medgyessy Péter a választásokig több baloldali európai kormányfővel is találkozna - Gerhard Schröder német kancellár már fogadta is öt. A kormányfőjelölt esetében a találkozókkal kapcsolatos egyik legfontosabb kommunikációs cél annak bemutatása, hogy Medgyessy Péterre mint az ország leendő vezetőjére tekintenek, és e minőségében tárgyalnak vele. A szocialisták - amennyiben csak a baloldali-jobboldali kormányok arányát nézzük az EU-ban - elvileg több külföldi támogatóval számolhatnak, ám a Fidesz mellett szól, hogy a diplomáciában a hivatalban levő vezetők helyzete mindig könnyebb. A szocialista politikus legutóbb Moszkvában járt, ám Vlagyimir Putyin elnök nem fogadta öt. Ennek elsősorban annak fényében lett volna jelentősége, hogy Orbán Viktor miniszterelnökként egyszer sem látogatott el az orosz fővárosba. Kovács László, a párt külügyminiszter-jelöltje is erősít a diplomáciai fronton: hétfőn Brüsszelben tárgyalt Günter Verheugen bővítési biztossal, ismertetve a csatlakozással kapcsolatos szocialista álláspontot - ezzel az MSZP kimondatlanul is jelezheti a kampányban, hogy elégedetlen a jelenlegi kormány külpolitikai eredményeivel.

Munkatársainktól
Világgazdaság
2002. február 20.
Vissza a kezdőlapra