A visegrádi országok miniszterelnökeinek nyilatkozata
A visegrádi országok miniszterelnökeinek álláspontja szerint az Európai Unió strukturális, kohéziós és mezőgazdasági politikáját minden részelemükkel együtt a csatlakozás pillanatában ki kell terjeszteni a tagjelölt országokra - áll abban a négy kormányfő által jóváhagyott nyilatkozatban, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal sajtóirodája pénteken juttatott el az MTI-hez.

     A nyilatkozat szerint a visegrádi csoport országainak miniszterelnökei áttekintették az Európai Bizottság január 30-án nyilvánosságra hozott dokumentumát a közös pénzügyi keretekről.
     A magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák miniszterelnök úgy értékelte, hogy ez a dokumentum a csatlakozási folyamat ütemtervével összhangban álló fontos lépés. Üdvözölték, hogy a közös pénzügyi keretekről szóló javaslat tartalmazza a mezőgazdasági közvetlen kifizetéseket, elismerve a tagjelölt országok termelőinek jogosultságát a közös agrárpolitika szerves részét képező támogatásra.
     Megállapították azt is, hogy a dokumentumoknak további olyan érdekes elemei vannak, amelyek megkönnyíthetik a további tárgyalásokat.
     Leszögezték ugyanakkor azt is: a strukturális és kohéziós politikák tekintetében a tagjelölt országok számára juttatott támogatások egy főre jutó mértékének meg kell egyeznie az Európai Unió hasonló gazdasági fejlettségű tagállamai vagy régiói által kapott támogatások mértékével.
     A miniszterelnökök sajnálatukat fejezték ki, hogy az Európai Bizottság javaslatai a maguk összességében távol állnak tárgyalási álláspontjuktól, s jogos elvárásaiktól.
     - A javasolt átmeneti időszakok nem indokolhatók és nincsenek összhangban a belső piac egyenlő versenyfeltételek biztosítására vonatkozó követelményével - áll a nyilatkozatban.
     A miniszterelnökök különösen megalapozatlannak tartják, hogy a közvetlen kifizetéseket illető átmeneti időszakok túllépnek a jelenlegi költségvetési keret lejártán, következésképp elébe vágnak a 2007. január 1-jén életbe lépő következő pénzügyi keretre majdan érvényes feltételeknek. Hozzátették, hogy egyéb kérdések, így a termelési kvóták és a referenciaidőszakok szintén aggodalomra adnak okot.
     A kormányfők szerint szükség van átfogó tárgyalásokra, amelyeken ezen kérdések politikai, gazdasági és szociális következményeit is figyelembe kell venni, nem tévesztve szem elől a bővítés megkezdésének történelmi jelentőségét.
     A miniszterelnökök hangsúlyozták az Európai Unió tagállamai és a visegrádi országok közös felelősségét abban, hogy az álláspontjukban fennálló lényegi különbségek ellenére kölcsönösen elfogadható megoldást alakítsanak ki, és 2002 végéig sikeresen lezárják csatlakozási tárgyalásukat.
     A nyilatkozat szerint a visegrádi négyek miniszterelnökei erről a témakörről rendszeresen fognak konzultálni a jövőben.

MTI
Vissza a kezdőlapra