Járai szerint 2003 végén elérhető a 3,5 százalékos infláció
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint 2003 decemberében elérhető a 3,5 százalék körüli év végi infláció, a plusz-mínusz 1 százalékpontos sávot is beleértve. Járai Zsigmond szerdán Budapesten sajtótájékoztatón közölte: a keddi 50 bázispontos kamatemelés egyik célja az volt, hogy erősödjék a forint, ez a mostani fejlemények alapján bekövetkezett.
    Járai aláhúzta: az MNB mindent megtesz azért, hogy idén év végén a pénzromlás ne legyen több, mint 5-5,5 százalék.

    Járai Zsigmond elmondta: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) úgy látja, hogy a 2003-as 3,5 százalék plusz-mínusz 1 százalékpontos inflációs cél a 240-245 forint/euró árfolyam mellett érhető el.

    Az MNB elnöke szerint azért volt szükséges a kamatemelés, mert az elmúlt napokban a forint árfolyama átmenetileg a 246 forint/euró szintre gyengült. Járai Zsigmond szerint az euró bevezetéséhez közép távon a cél az, hogy a magyarországi pénzromlás 2,5-3,5 százalékra mérséklődjön. Ennek elérésére minden eszközt igénybe vesz a jegybank.

    A jegybank első embere kifejtette: az MNB-ről szóló új jegybanktörvény az árstabilitás elérését mondja ki a Magyar Nemzeti Bank alapvető feladatának, ezért a jegybank mindenkor lépni fog, ha az infláció csökkenését veszélyeztető jelenségeket tapasztal.

    Járai Zsigmond szerint a keddi kamatemelés előtti napokban jelentősen megnőttek az infláció alakulására ható kockázatok, így az MNB úgy ítélte meg, hogy a kedd előttihez képest magasabb árfolyamra van szükség az inflációs célok elérése érdekében. Az MNB elnöke aláhúzta: a mostani kamatlépés az idei év végi inflációra kevés hatással van, de a 2003-as célok érdekében szükséges az erősebb forint.

    Az MNB a kamatemeléssel az inflációs várakozásokat is le akarta hűteni. A jegybank az utóbbi időben azt tapasztalta, hogy a várakozások az eredeti jegybanki prognózishoz képest magasabb pénzromlást valószínűsítettek Magyarországon. Járai Zsigmond kifejtette: az optimális pálya az, ha szigorú fiskális politikához társuló monetáris politika érvényesül. Az MNB elnöke kitért arra, hogy a gazdasági növekedés jövőre a magyar gazdaságban rejlő potenciális lehetőségekhez közelebb lesz, 2003-ban várhatóan a 3,5-5 százalékos sávba esik majd. Járai Zsigmond hangoztatta: a keddi 50 bázispontos emelés az MNB szerint nem fékezi le a gazdasági növekedést, nem akadályozza a várható konjunkturális fellendülést.

    Kérdésre a jegybank elnöke elmondta: bár még nem egyeztetett a kijelölt pénzügyminiszterrel, de úgy látja, hogy nincs lényegi eltérés a leendő kormány programja és az MNB céljai között. Ismeretei szerint a kormányprogramban is kiemelt cél az Európai Unióhoz való csatlakozás, később pedig a belépés az Európai Gazdasági és Monetáris Unióba, és így az euró bevezetése.

MTI
Vissza a kezdőlapra