Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom: demonstráció a Kossuth téren
Tizenötmillió magyar egységéért tüntetett a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szombaton a Kossuth téren. Toroczkai László, a mozgalom elnöke Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt azon kijelentésére utalva, miszerint tízmillió magyar miniszterelnöke kíván lenni, hangsúlyozta: "úgy kell éreznünk, hogy aki ezt mondta, lélekben is tízmillió magyar miniszterelnöke kíván lenni".

    A Rákóczi lovasszobor körüli füves részt megtöltő tömeg előtt Toroczkai László kijelentette: ha mind a 15 millió magyar szavazhatott volna, elsöprő erővel győzött volna a nemzeti jobboldal. A demonstráció résztvevőinek a mozgalom egy-egy határon túli vezetője olvasta fel az erdélyi és délvidéki magyarok, illetve Erdélyi Géza felvidéki református püspök üzenetét.
     Mauer Oszkár, a mozgalom tiszteletbeli elnöke elfogadhatlannak nevezte, hogy Medgyessy Péter "megmondja, hogy ki magyar és ki nem az".
     - Olyan nehéz lett volna lélekben felvállalni a 15 millió magyart? - tette fel a kérdést Mauer Oszkár, hangsúlyozva, hogy csupán egy gesztusról lett volna szó.
     Megköszönte Orbán Viktornak és a jobboldalnak, hogy elfogadta a határon túli magyarokat magyarnak és a magyarigazolvánnyal el is ismerte őket magyarnak.
     A nemzeti színű zászlókkal és új választásokat követelő, illetve Nem hagyjuk a múltat végképp eltörölni!, Hazaárulásból, csalásból "csillagos" 5-öst feliratú transzparensekkel demonstráló tömeg Medgyessy Péter említését hangos füttyszóval, Orbán Viktor nevét pedig éljenzéssel fogadta.
     A Rákóczi lovasszobor talapzatán a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szónokait a Tiszta Kézzel... Szívvel és Lélekkel a Nemzetért, az Országért Nemzeti Kezdeményezés vezetői váltották, akik szerveződésük céljaként a Kárpát-medence magyarjainak összefogását jelölték meg, és csatlakozásra szólították fel a résztvevőket.
     A kezdeményezés aktivistái a zenével és versekkel kísért demonstráció alatt a szavazatok kézi újraszámlálását követelő íveken gyűjtöttek aláírásokat a megjelentektől.

MTI
Vissza a kezdőlapra