Hajrá, magyarok!
 Zádor Ervint súlyos, nyílt sebbel húzták ki a vízből. 21 évével ő volt a legfiatalabb vízilabda játékos a nagyreményű csapatban. Ez 1956-ban, a melbourne-i olimpián történt. Furcsa fintora az életnek, hogy a magyarok az oroszokkal játszottak a középdöntőben. Elkeseredett harc folyt a vízen – és elkeseredett harc folyt Budapest utcáin. Amíg az orosz lánctalpasok  a magyar szabadságkísérletbe kitörölhetetlen nyomokat írtak, addig a föld túloldalán, Melbourne-ben, a szabályosan játszó sportolók véres küzdelmet folytattak az aranyéremért az orosz ellenfelükkel. Ott Oroszország, emitt Magyarország veszített. A magyar csapat tagjainak fele nem mert visszatérni a hazájába.

 A WOLO Entertainment Inc. független amerikai filmalkotó társaság egy kétórás, „A szabadság dühe” címmel dokumentumfilmet készít az akkori vízilabdameccsről, ami az olimpia legvéresebb játszmájaként vonult be az olimpiatörténetbe. A hat hétig tartó forgatásokat május végén kezdik Magyarországon és Oroszországban; a még életben levő sportolókkal készítenek interjúkat, továbbá az amerikai nemzeti vízilabda csapat mintegy újrajátssza az 1956-os meccset. Dokumentumrészleteket mutatnak be a budapesti harcokról is a meccsel párhuzamosan. A filmet októberben mutatják be.

 A dokumentumfilmet független pénzalapokból finanszírozzák, de élvezik az amerikai és a magyar vízilabda szövetség, továbbá az 1956-os Intézet támogatását is. A film készítői kérik különösen a magyar médiában dolgozókat, hogy segítsenek olyan személyek felkutatásában, akik részt vállaltak az 1956-os forradalomban, és mondanivalójuk lehet a filmhez.

 Minden adalék, ami 1956 történelmi feldolgozását segíti rendkívül fontos a magyarság szempontjából. „Bár az utóbbi választások nem a várakozásoknak megfelelően alakultak, remélem, sikeres fogadtatása lesz a filmnek” – mondta a készülő dokumentumfilm egyik szervezője.

A film forgatásáról sajtótájékoztatót tartanak

2002. június 1-én a Termál Hotel Boróka II termében, délután 16 órakor.

Niemetz Ágnes
NEW YORK
 

Vissza a kezdőlapra