Utólag könnyű okosnak lenni...


De mégsem sikerül mindig, folytathatnánk undokul a címül választott sort. Levélírónk tömör elemézésének utolsó mondatát nem azért emeltem ki, hogy lesöpörjem vele mondanivalóját, hanem azért, mert sokan még erre az utólagos megokosodásra sem nagyon vállalkoznak.
Ezt a levelet már elég régen megkaptuk. Vártam a közléssel, talán helyes volt leüllepedni hagyni a dolgokat. Mindenkit óvunk attól, hogy egyetlen tényezőre vezesse vissza a választások furcsa alakulását. Ám minden - esetleg egyoldalú - elemzésnek is van értelme: feltár egy okot a sok közül.
Magam azokat a levezetéseket tartom sokra, amikor az ember saját maga számára fogalmaz meg tennivalót.
Rátérve Tamás alábbi írására, először is megköszönöm, hogy reagált. Írásához csak egyetlen megjegyzést teszek: Torday cikkét nem éreztem olyannak, amely kizárólag egy tényezőt tett volna felelőssé. Ha mégis ez volt kiolvasható belőle, az hiba. Schütz Antalnak a múlt század híres piarista teológusának mondása volt: nemcsak, hanem is - ez a katolikus kötőszó.
Várjuk a további észrevételeket.
Surján László
Subject:  valasztas
Date:  Tue, 07 May 2002 20:04:49 +0200
From:  rt …@freemail.hu> (cím a szerkesztőségben)
To:     mkdsz@elender.hu

Tisztelt Szerkesztőség!

Torday E. Kornél írásához szeretnék néhány megjegyzést hozzáfűzni. Nem értek vele egyet abban, hogy a polgári oldal vereségét kizárólag a Centrum megjelenése, illetve Torgyán József vagy Csurka István jobboldalt gyengítő tevékenysége okozta volna. A valódi ok szerintem világosan látszik a második forduló eredményéből, amikor már az említett pártok szavazói jórészt a Fidesz-MDF szövetséget erősítették, egy csomó körzetben mégsem sikerült megfordítani a sorrendet. A végeredményből jól látszódik, hogy Budapest nagy részén, valamint a néhai szocialista iparvárosok és bányavárosok körzetében, ahogy mondani szokás, utcahosszal nyert az MSZP-SZDSZ (főleg az MSZP). A vereség elsődleges oka, hogy az itt lakókat teljesen elvesztette a polgári oldal, vagy úgy is mondhatnánk, teljesen átengedte a másik félnek. Azt hitték, az eredmények önmagukért beszélnek. Hát nem. A másik ok, hogy bizonyos társadalmi csoportokat sikeresen riogat a balliberális oldal a jobboldali veszéllyel. Ezek számára világossá kellett volna tenni, hogy békességet és társadalmi nyugalmat csak a polgári oldaltól várhatnak, mivel a másik fél lételeme a megosztottság fokozása, a viszály szítása, így ha nincs, akkor gerjeszt. Az árkok betemetése balról nem várható. Persze utólag könnyű okosnak lenni.
Üdvözlettel: Rőder Tamás
 
 
 
 
 
 

Vissza a kezdőlapra