Nyilatkozat

Az országgyűlési választások első fordulóját a teljesen súlytalan és színtelen és a parlamentbe be sem jutó Centrum döntötte el a szocialisták javára. Ezért a dr. Varga László elnökletével működő (törvényes) Kereszténydemokrata Néppárt Országos Elnökségének tagjai és az MKDSZ, illetve a (törvényes) KDNP már megválasztott országgyűlési képviselői az alábbi nyilatkozatot teszik közzé.

A KDNP egy törpe kisebbsége törvénysértő módon eljárva magához ragadta a párt vezetését, és kizárta vagy más módon eltávolította a párt vezetésének szinte teljes egészét és a tagság nagy többségét: Eltávolították az eredetileg héttagú Ügyvezető Elnökség mind a hét, az eredetileg negyventagú Országos Elnökség mind a 40, és az eredetileg 23 tagú Országgyűlési Képviselőcsoport mind a 23 tagját; egyesek tiltakozásból önként léptek ki. A súlyos törvénysértések miatt a Legfőbb Ügyészség keresetet indított KDNP ellen, kérve, hogy a bíróság hívja össze a legfelsőbb szervet, a törvényes összetételű Országos Választmányt. A Legfelsőbb Bíróság május 16-ra írta ki a tárgyalást.

A néhány száz főre apadt párttöredék vezetői beléptek a Centrumba, azzal hitegetve a még megmaradt párttagokat; hogy a Centrum középen áll, és magatartása nincs ellentétben a kereszténydemokrata elvekkel. Kupa Mihály azonban, aki e miatt a politikai kaland miatt elvesztette saját választókerületében saját választói támogatását, és a harmadik helyre szorult, az MSZP jelöltje javára lépett vissza. Ezzel és a Centrum egész magatartásával bebizonyosodott, hogy a Centrum valójában a szocialisták hatalomra kerülését támogatja.

Ezért felszólítjuk azokat a kereszténydemokratákat, akik a félrevezetés hatására a választások első fordulójában a Centrumot támogatták, hogy térjenek vissza a magyar kereszténydemokraták túlnyomó többségének táborához. Tegyenek meg a második fordulóban minden tőlük telhetőt azért, hogy végül mégis a jelenlegi kormánykoalíció kerüljön ki győztesen az ez évi országgyűlési választásokból.

Budapest, 2002. április 9.
 


Dr. Varga László
elnök

 
Kovács K. Zoltán
alelnök

 
Dr. Szakolczai György
főtitkár

 
Básthy Tamás
 Dr. Lázár János
 Nógrádi László
Az első fordulóban megválasztott kereszténydemokrata képviselők
Vissza a kezdőlapra