Hírek, kommentárok
Tartalomjegyzék:
 
Az alkotmánybíróság nem akar politizálni
Folytatódnak a leváltások
Görgey nevetségessé tette magát: mégis pályáztat a Nemzeti élére
Gát vagy nem gát?
Kezdeményezzük az újraszámlálást!
Másfél milliárot érő gödör


Alkotmánybírósági figyelmeztetés a belügyminiszternek
Mádl Ferenc nyitotta meg a VI. Magyar Jogászgyűlést Balatonfüreden.Az államfű az esemény megnyitóján hangsúlyozta: elengedhetetlenül szükség van a három nagy jogterület, a polgári, a büntetű és a közigazgatási eljárás  reformjára.  Hozzátette: a hatályos kódexek ugyanis még egy másik társadalmi  rendben születtek, s jóllehet számos módosítás történt azóta, de így  sem felelnek már meg mindenben a kor követelményeinek.
Németh János, az Alkotmánybíróság elnöke hangsúlyozta: a jelenlegi belügyminiszter néhány héttel ezelőtt,  még ellenzéki képviselőként, egy szakcikkben felvetette, hogy  helyénvalóbb lenne, ha az önkormányzati testületek feloszlatásának a  joga nem az Országgyűlést, hanem az Alkotmánybíróságot illetné meg.
- A feladat ellátása nem jelentene a testület számára nagy  munkaterhet, 12 év alatt mindössze két ilyen eset adódott, viszont  komoly problémának tekintem azt, hogy ez a feladatkör nem  kényszerítené-e az Alkotmánybíróságot akarata ellenére is politikai  kérdésekben való állásfoglalásra. Mert ettől a veszélytől a  leghatározottabban óvnám - hangoztatta Németh János.

Nem kell átírni a telefonkönyveket…
Mégsincs nap, hogy ne hallanánk felmentésekről. A miniszterelnök felmentette beosztásából június 6-ai hatállyal az Információs Hivatal, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatóját.
Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt irányító miniszter az Információs Hivatal élére Pető Tibor helyett Czukor Józsefet, a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjévé pedig Dobokay Gábor utódjaként Zsohár Istvánt javasolja kinevezni.

A miniszter visszalépett
Görgey Gábor kulturális miniszter ez év augusztus 31-i beadási határidővel  pályázatot ír ki a Nemzeti Színház főigazgatói posztjára.  A tárca vezetője csütörtökön, budapesti rendkívüli  sajtótájékoztatóján azt is bejelentette: megállapodott a posztra  általa néhány napja kinevezett Huszti Péter Kossuth-díjas  színművész-rendezűvel, hogy december 31-ig ügyvezető főigazgatóként  lássa el a feladatot.
Görgey Gábor kifejtette: széles szakmai egyetértés bontakozott  ki arról, hogy Huszti Péter - szakmai múltja mellett népszerűsége  miatt is - alkalmas a posztra, ám a kinevezés módja kiváltotta  "szakmai megrökönyödés" miatt korrigálta álláspontját.
A miniszter hozzátette: a néhány héten belül kiírandó  pályáztatásnál ő a meghívásos verseny híve lenne, de erről a  történtek után szó sem lehet.
Huszti Péter úgy nyilatkozott, egyelőre nem döntötte el, indul-e  a pályázaton.
Görgeynek ez a döntése nevetséges. Orbán Viktor is kifejtette, egy miniszternek kell legyen joga ahhoz, hogy egy ilyen fontos posztra kinevezi az általa megfelelőnek tartott vezetőt. Az más kérdés, hogy a miniszteri meghallgatás során Görgey még a pályázat mellett tett hitet. Ezzel a visszalépéssel nem mossa le magáról a hazugságban maradás vádját, viszont nevetségessé tette önmagát.

Mi lesz veled, Duna?
A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportjának környezetvédelmi kabinetje felszólítja a kormányt, hogy a Duna és a Szigetköz környezeti állapotának rendezését kezelje nemzeti ügyként.  Turi-Kovács Béla közleményében arra is felszólítja a kormányt, hogy tartózkodjon minden olyan diplomáciai, intézményi vagy szakmai lépéstől, amely a Duna és a Szigetköz környezetminőségét veszélyeztetné.
Turi-Kovács Béla szerint az előző kormány munkájának megkezdésekor kedvezőtlen tárgyalási pozícióba került a Horn és Meciar kormány által előkészített, alsó duzzasztást tartalmazó keretmegállapodás-tervezet miatt.
"A szocialista-liberális kormány a múlt héten felmentette, avagy tartalék állományba helyezte a kormánybiztos hivatalának munkatársait, felbontotta szerződéseit" - írja Turi-Kovács Béla közleményében, hozzátéve: mindezek eredményeképpen még az érkező szlovák hivatalos levelek lefordítására és megválaszolására sincs mód, ahogyan nem nyílt alkalom a feladatok átadására sem.
A fideszes politikus szerint érthetetlen, és kizárólag politikai tisztogatásnak tudható be a kormánybiztosi hivatalban dolgozó független, magasan képzett, szakemberként és egyetemi oktatóként is elismertséget szerző köztisztviselők és munkatársak kizárása a munkavégzésből.

Ismét indul a népi kezdeményezés
Új aláírásgyűjtő íveket nyújtott be szerdán a Fidelitas az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) a parlamenti választásokon leadott szavazatok újraszámlálása érdekében.  Erről Szíjjártó Péter, a Fidelitas alelnöke tájékoztatta az MTI-t.
A Fidelitas népi kezdeményezésének korában benyújtott aláírásgyűjtő íveit hétfőn formai hiányosságok miatt nem hitelesítette az OVB.
Szíjjártó Péter elmondta, hogy a három kérdés közül kettőt változatlanul hagytak, a harmadikon viszont változtattak.
Eszerint az egyik kérdés azt tudakolja, támogatnák-e azt, hogy ne semmisítsék meg a szavazólapokat a választásokat követ? 90. napon.
A második kérdés arra vonatkozik, hogy az OVB kapjon hatáskört a hivatalos papírok teljes körű és szúrópróbaszerű ellenőrzésére.
A harmadik - megváltoztatott - kérdés úgy szól: "támogatja-e, hogy az Országgyűlés törvényben rendelje el a 2002. évi országgyűlési választások szavazatainak ismételt teljes körű megszámlálását oly módon, hogy az ismételt megszámlálás eredménye sem befolyásolhatja vagy változtathatja meg a választások megállapított és közzétett legitim eredményét".
A szervezet alelnöke hozzáfűzte: a harmadik kérdésben a változtatással még inkább kihangsúlyozták azt, hogy az újraszámlálás nem változtathatja meg a választások megállapított, legitim eredményét, és annak bármilyen joghatását. Kezdeményezésüknek pusztán erkölcsi célja van, a választások körüli kételyeket kívánják eloszlatni.
 

Városházi gondok

Az úgynevezett városháza-projekt eddigi költségeinek vizsgálatára bizottság felállítását kezdeményezi a közgyűlésnél a fővárosi Fidesz-MDF-MKDSZf-rakció.
Tirts Tamás utalt arra, hogy hat évvel ezelőtt a budapesti Városháza hátsó udvarának zöld területté alakítását tervezte a főváros vezetése.
A városháza-projekt megvalósítására létrehozott Vagyonkezelő 2000 Kft.-t  a  Közgyűlés múlt csütörtöki ülésén felszámolta.
1996-ban Demszky Gábor azt mondta, hogy a beruházás a fővárosnak pénzbe nem kerül, mert van olyan befektető, amelyik egy mélygarázs üzemeltetésének jogáért, ellentételezésként, vállalja a közpark kialakításának költségeit.
Hozzátette: az említett befektető eltűnt, majd beszéltek egy másikról is, aki szállodát épített volna a területre.
Megjegyezte: mivel a főváros lakosainak nem szállodára, hanem zöld területre van szüksége, a Fidesz-MDF-MKDSZ-frakció ellenezte a tervet, és ugyanígy vélekedett a szocialista képviselőcsoport is.
Tirts Tamás közölte: a városháza udvarán időközben épületeket bontottak le, ami a főváros vezetése szerint félmilliárd, szakértői becslések szerint viszont mintegy másfél milliárd forintba került.
Deák András, a fővárosi közbeszerzési bizottság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a városháza udvarában lévő épületek lebontásával új helyet kellett kialakítani több önkormányzati ügyosztály, egy nyomda, a fogyasztóvédelmi felügyelőség, a földhivatal számára, a fővárosnak garázst kell bérelnie autói  elhelyezésére, ugyanakkor megszűnt egy óvoda és egy étterem is.
Deák András szerint a költöztetésekkel együtt járó kiadásokat, valamint az udvarhoz kapcsolódó Károly körúti üzletsorban megszüntetett árusítóhelyek után be nem fizetett bérleti díjakat is beszámítva, félmilliárd forintnál bizonyosan sokkal többe került a meg sem valósult beruházás.
A Fidesz-MDF-MKDSZ-frakció szívesen támogatná, hogy a városházi gödörként emlegetett udvar helyén közpark legyen.

Vége a megye rendszernek?

A belügyminiszter szerint legkorábban 2006-ra megalakulhatnak a  választott regionális önkormányzatok Magyarországon.  Lamperth Mónika a debreceni Lovarda Egyetemi Kulturális  Központban csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján a  Medgyessy-kormány bátor vállalásának nevezte, hogy a jelenlegi  kormányzati ciklus végére meg akarja valósítani az önkormányzati  rendszer, a hazai közigazgatás teljes reformját.
A belügyi tárca vezetője nem tart attól, hogy a regionális  önkormányzatok létrehozása a megyék ellenállásába ütközne.
Kérdésre válaszolva Lamperth Mónika közölte: a jelenlegi  tervezési-stratégiai régiók határai bizonyosan nem fedik le a leendő  választott régiók területét.

 
Vissza a kezd?lapra