Prisacaru nem nyugszik
A Krónika cikke

Prisăcaru: magyar offenzíva csángóügyben

Ghiorghi Prisăcaru, a szenátus külügyi bizottságának elnöke tegnap Suceaván abbéli aggodalmának adott hangot, hogy - mint mondta - Magyarország valóságos offenzívát indított az utóbbi időben a csángó kérdésben.
Prisăcaru szerint a magyar hatóságok megpróbálnak olyan légkört kialakítani Moldvában, hogy rávegyék az ott élőket, vallják magukat magyar nemzetiségűnek. Ennek érdekében pedig "nagyon aktívak a Vatikánnál és más fórumok előtt".
Nemrégiben a csángók egy küldöttsége felkereste a iaşi-i római katolikus püspökséget, kérve a magyar nyelvű misézést. "Nagy meglepetésre azonban egyikük sem tudott magyarul" - állítja Prisăcaru.
A felsőház külügyi bizottságának elnöke felidézte Románia Európa Tanácsi Küldöttségének szerepét annak a dokumentumnak az elfogadásában, amely kimondja, hogy a csángók nem tartoznak a magyarsághoz, hanem önálló kulturális kisebbséget alkotnak. (Noha a dokumentum nem tárgyalta a csángók eredetének kérdését, egyértelműen kimondta, hogy a csángók a magyar nyelv egyik nyelvjárását beszélik.MHL megjegyzése) Most a delegáció úgy döntött, július elején nemzetközi tudományos tanácskozást szervez a csángók múltjáról.
Prisăcaru szerint több jeles külföldi személyiség - köztük az ET kulturális bizottságának elnöke is - jelezte részvételi szándékát a iaşi-i rendezvényen.

A bizottsági elnök nyilatkozatában kitért a magyar státustörvényre illetve a jogszabály romániai alkalmazásáról kötött kétoldalú egyezményre is.
Kifejezte meggyőződését, a közeljövőben elcsitulnak az Adrian Năstase és Orbán Viktor kormányfők által aláírt memorandumot bíráló budapesti hangok.
Ghiorghi Prisăcaru emlékeztetett arra, hogy a státustörvény erős "kampányfelhangot" kapott, illetve hogy a választásokon nyertes szocialisták a kampány idején azt ígérték, hogy módosítják a jogszabályt. Ezzel kapcsolatos vitájuk még inkább megerősödött a magyar és a román kormány
között létrejött memorandum megkötése után, a dokumentum ugyanis lehetővé tette, hogy a románok is munkát vállaljanak Magyarországon - mutatott rá a bizottsági elnök hozzátéve - Orbán a jogszabályt használta választásokra célokra, a szocialisták pedig az egyetértési nyilatkozatot, így
próbálva bizonyítani, hogy ők az igazi megmentői a határon túli magyaroknak.
Prisăcaru úgy vélte, a szocialisták hamarosan letesznek az egyezmény módosításáról, jelenleg is csupán azért ragaszkodnak az újratárgyaláshoz, mert "ők sem tehetnek le azonnal a választási kampányban hangoztatott célokról".
A külügyi bizottság elnöke ugyanakkor hangsúlyozta is: marad a memorandum vagy sem, Románia ragaszkodik a státustörvény módosításához. "Kérjük az összes diszkriminatív és extraterritoriális elem törlését a jogszabályból" - mondta Prisăcaru.

Szőcs Levente
 

Vissza a kezdőlapra