Négy magyar tarthat előadást a csángószemináriumon
Elfogadták Tánczos listáját

Elfogadták a Iaşi-i csángószeminárium szervezői, hogy a magyar felet az a tizenegy kutató, és csángószervezeti vezető képviselje, akiket Tánczos Vilmos javasolt. Közülük azonban csak négyen tarthatnak előadást.

Meghívják a csángók eredetéről, kultúrájáról és nyelvéről szervezett Iaşi-i szemináriumra a Tánczos Vilmos által javasolt hét magyar szakértőt, és négy csángószervezeti vezetőt is. Ezt a kolozsvári néprajzkutató azután nyilatkozta lapunknak, hogy tegnap a szeminárium szervezőivel, és Borbély Lászlóval, az RMDSZ ügyvezető alelnökével beszélt telefonon. Elmondta azonban, várhatóan csak három szakértőnek, és a csángószövetség egy képviselőjének nyílik lehetősége arra, hogy 15 perces előadást is tartson. "Volt a magyar csoportban, aki úgy vélte, csak paritásos alapon vehetünk részt, a többség viszont úgy látta, ez a kompromisszum elfogadható - nyilatkozta Tánczos Vilmos. - A szervezők, megígérték, hogy mindannyiunknak hozzászólási lehetőséget biztosítanak." Amint tegnapi lapszámunkban megírtuk, Tánczos az után kérte, hogy magyar csángó-szakértőket is hívjanak a rendezvényre, hogy kiderült, a szervezők csak szimbolikus magyar jelenléttel számolnak. A kolozsvári kutató elmondta, az általa javasoltak mellett három RMDSZ-es képviselő: Asztalos Ferenc, Márton Árpád, és Tamás Sándor is ott lesz a szemináriumon.

Minodora Cliveti képviselő, a szervezőbizottság tagja a Krónikának kijelentette, azért javasolták, hogy ne valamennyi magyar szakértő tartson előadást, mert így is zsúfolt a rendezvény programja, és a sok előadás fárasztóvá tenné a szemináriumot. "A lényeg azonban a vitán lesz, melyben mindannyian felszólalhatnak - jelentette ki a képviselőasszony. - A szervezők azonban paritásos alapon képzelik el a részvételt. Ha pedig több mint két álláspont ütközik, akkor hagyjuk a szakértőket, hogy kifejtsék véleményüket."

A július 5-7 között tartandó szeminárium a román sajtó érdeklődését is felkeltette. Az Adevărul feltűnően túlméretezettnek tartja azt a pénzkeretet, amit a román parlament a szeminárium megszervezésére szán. Amint tegnapi számában közli, a rendezvényre közel egymilliárd lejt különített el a parlament két háza, a költségeken fele-fele arányban osztoznak. 260 millió lejt fizetnek csupán azért, hogy az Európa Tanács Bukarestbe érkező vendégeit különrepülőgéppel szállítsák Iaşi-ba, ahol az Európa szállóban egy éjszakára személyenként három és fél millió lejbe kerül a szállás. Minodora Cliveti, a kormánypárt Bákó megyei képviselője, azonban természetesnek tartotta a költségkeretet. A Krónikának elmondta, a külföldi vendégek utaztatására nem találtak ennél jobb és olcsóbb megoldást.

Gazda Árpád
Vissza a kezdőlapra