Magyar misét kérnek a pusztinaiak
Buszra, csángómagyar!
A pusztinai csángómagyarok már 1991 óta kérvényezik a jászvásári püspökségnél, hogy magyar nyelvű misét is biztosítsanak számukra, de kérvényeiket — a legkülönbözôbb és leglehetetlenebb indokokkal — mindig elutasították. Elôször azt mondták, hogy részegesek írták a kérvényt, majd hogy komolytalan emberekrôl van szó, késôbb pedig, hogy halottak is vannak az aláírók között. A pusztinaiak a napokban megelégelték a huzavonát, és elhatározták, az aláírók maguk mennek el a püspökségre, hogy lássák, mi a gond a kérvény körül. Elôször mind a háromszázan el akartak menni Jászvásárra, de késôbb úgy döntöttek, elég lesz egyelôre egy autóbusznyi ember is. Aurel Berca segédpüspök 10 órára várja az elszánt küldöttséget.

— Reméljük, hogy a busznyi delegáció meggyôzi majd Aurel Berca segédpüspököt arról, hogy kik valójában a "részegesek" meg a "halottak" akik magyar misét kérnek Pusztinának — nyilatkozta a Szabadságnak Bartha András, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke.

Sz. Cs.
Szabadság
Csángók tüntettek Iasi-ban

Harminchét pusztinai csángó követelte pénteken, a iasi-i római katolikus püspökség előtt, hogy a település templomában magyar nyelven tartsanak misét. A tüntetők figyelmeztettek: amennyiben kérésüket nem teljesítik, a Vatikánhoz fordulnak. A csángók, a Szent István Egyesület tagjai, nemzeti népviseletben, egy budapesti televízió forgatócsoportja kíséretében érkeztek Iasi-ba.

Hargita Népe

Vissza a kezdőlapra