Határ a határon túliak előtt

Az RTL Klub a hírszerkesztés objektivitásának minimumát sem tartotta be - olvashatjuk Dr. Lanczendorfer Erzsébet (a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) győri szervezete elnöke) MTI-nek eljuttatott tiltakozásában. Mert „elfogultan tájékoztatott a polgári erők Kossuth téri nagygyűlésének napján, amikor meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva szemébe hazudta a rendezvény másfélmillió résztvevőjének, hogy ötvenezer, a környező utcák embertömegeivel együtt maximum százezer ember lelkesedett tisztességgel és méltósággal Orbán Viktor miniszterelnök által képviselt polgári értékekért, és ezt a hazugságot akarta elhitetni azokkal, akik képernyőn követték a felemelő eseményt. Tiltakozunk a magyar polgárok RTL Klub általi félrevezetése, becsapása ellen, követeljük az MSZP célokat szolgáló félreinformálás beszüntetését, követeljük a magyar polgárok tényszerű tájékoztatását!”

Nagyon helyes, bólinthatunk. Tiltakozzunk együtt. Ugyanakkor őrizzük is meg egyszer s mindenkorra az RTL idézett hírműsorának számadatokra vonatkozó részleteit. Mit állítottak? Hogy a „négyzetméterre vetített objektív becslések szerint a Kossuth-téren legfeljebb negyven-ötvenezer ember, s az Alkotmány utcában közel ennek háromnegyede fér el.” Mit jelent ez egészen pontosan? Hogy minden olyan híradás, amely az „objektivitás” ezen szellemében fogant korábban – valótlant állított. Akkor például, amikor a liberális sajtó a Demokratikus Charta százötvenezres tüntetését ünnepelte a Kossuth téren; de ne is menjünk vissza ennyire az időben. A választási kampány heteiben a Batthyány-mécsesnél tartott „Koncert a Köztársaságért” százezres létszáma sem igaz; hiszen ott – az előbbi becslés arányaiból kiindulva – legfeljebb öt-tízezer ember fér el. De az SZDSZ kampányzáró nagygyűlésén sem vettek részt többen – az „objektív” híradásokkal ellentétben – ötezer embernél, hiszen jól emlékezhetünk: nem hogy a Kossuth-teret, de még a parlament előtti gépkocsi-parkolót sem tudták megtölteni. Szónokaik beszédeinek rövidre fogását az elcsattogó villamosok hangja szabályozta… Mi ebből a tanulság? Talán annyi: olykor a hírolvasó személyes hitele, becsülete is lehet – tét. És nagyon naggyá is tehet valakit egy olyan pillanat, amelyben rámered a súgógépre, elhallgat, majd feláll és elhagyja a stúdiót. Vagy marad – de akkor soha többé ne várja azt, hogy hitelt adjanak a szavának. És ne várják ezt – „gazdái” sem.

Egy számadat, persze, okozhat félreértést. Különösen akkor, ha a hírolvasó – netán – elmulasztott volna belepillantani a délutáni egyenes adás közvetítésébe, egy másik csatornán. Megtörténhet. De ahhoz viszont nem kell statisztikákat böngésznie, hogy megtorpanjon egy ilyen mondat artikulálása előtt: „Duray Miklós szükségét érezte annak, hogy beleszóljon a magyar politika belügyeibe”. Kell-e magyarázat ehhez a kijelentéshez? Annak a Duray Miklósnak, akinek szabadságáért tizenvalahány esztendővel ezelőtt világviszonylatban is jelentős politikai megmozdulás indult; olyan, amelyben a mai ellenzék néhány személyisége is részt vett (természetesen nem azokra gondolok, akik már akkor a jogutódlás és vagyonátmentés megfelelő fedőakcióinak előkészítésével voltak elfoglalva); annak a Duray Miklósnak szerintük ma nincs, és nem lehet köze a nemzeti erők összefogásához. Egy magyar a határokon túlról ne szóljon bele az ország belügyeibe, üzente az RTL Klub politikai szerkesztősége; üzente a hírszerkesztők ki tudja kiket képviselő felettese. Ez legalább annyira lényeges, ha nem lényegesebb, mint „elsaccolni” valamit úgy uszkve másfélmillióval.

Már-már komikus szarvashiba? Meglehet. A heti hetes poénvadászatából azonban vélhetően ez is ki fog maradni…

Torday E. Kornél

Vissza a kezdőlapra