A romániai magyar tannyelvű középiskolák felszámolását követeli a Nagy-Románia Párt
A kizárólag magyar tannyelven folyó középiskolai oktatás felszámolását követelte Kolozsvár esetében pénteken Gheorghe Funar polgármester, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt főtitkára.

    A kolozsvári polgármester ultimátumot küldött Ecaterina Andronescu román oktatási miniszternek. Közölte: ha nem indítanak román tannyelvű osztályokat is a következő tanévtől kezdve a három magyar tannyelvű kolozsvári középiskolában, akkor felfüggeszti a tanárok fizetéséhez és az iskolák működéséhez szükséges összegek folyósítását.

     Funar szerint a Brassai Sámuel, az Apáczai Csere János és a Báthory István gimnáziumokból "1990. januárjában a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a magyar revizionisták nyomására távolították el a román diákokat".

     A PRM főtitkára úgy vélte, hogy a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium esete azt mutatja: a román kormánypárt és az RMDSZ közös akcióval számos erdélyi iskolában fel akarja számolni a román oktatást, ami "mélységesen Európa- és románellenes, és etnikai feszültségeket gerjeszt".

     A Nagy-Románia Párt 70 parlamenti képviselője azzal a kéréssel fordult Ion Iliescu államfőhöz, hogy védje meg a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnáziumban tanuló román diákok jogait - közölte pénteken a párt szóvivője.

     A szóvivő elmondta, hogy a PRM felszólította a kormányt is: hozzon intézkedéseket annak érdekében, hogy a többségében magyarok lakta romániai területeken biztosítottak legyenek a románok alapvető emberi és szabadságjogai.

     A PRM a franciaországi elnökválasztás első fordulójának eredményét üdvözölve arra hívta fel a figyelmet: a franciák azt az óhajukat fogalmazták meg, hogy egy olyan országban éljenek, amely megvédi a nemzeti önazonosságot, a nemzet biztonságát. A franciák "a hazák és nemzetek Európájában" bíznak és elutasítják a globalizációt - fogalmazott a szóvivő.

MTI
Vissza a kezdőlapra