Ülésezik az ET Parlamenti Közgyűlése
Június 24-én megkezdődött az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének harmadik ülésszaka. Az első érdemi napirendi pont a szokásoknak megfelelően a legutóbbi ülésszak óta eltelt események értékelése volt. A beterjesztet jelentéshez a kereszténydemokrata frakció nevében Surján László szólt hozzá. A menekültek kérdésében kiemelte, hogy minden embernek jog van saját szülőföldjén emberhez méltóan élni. Ha tehát azt tapasztaljuk hogy emberek tömegesen hagyják el szülőföldjüket, akkor nem elegendő befogadni őket valahol a világban, hanem lépéseket kell tenni azon körülmények megváltoztatására, amelyek őket a kivándorlásra, menekülésre késztették. Mindig a megelőzés a jobb és hatásosabb megoldás.

Az Európa Tanács parlamenti Közgyűlése felemelte szavát azon rendőri beavatkozások ellen, amelyek Baku közelében emberi életeket oldottak ki, amikor a hatalom utcai tüntetőkbe lövetett. Az utcai demonstrációk a demokrácia lényegéhez tartoznak. Egy olyan országban, mint Magyarországon, ahol évtizedekig nem lehetett utcai demonstrációt tartani, nagyon jól érezzük, hogy milyen a nagy jelentősége ennek a jognak.

Végezetül nem lehet úgy áttekinteni az elmúlt időszakot, hogy ne említenénk meg a román oktatási miniszter néhány héttel ezelőtti döntését. Az Európa Tanács ajánlásával összhangban lehetővé válik, hogy a gyerekek az állami oktatás keretében magyarul tanuljanak. Ez akkor is nagy előrelépés, ha tudjuk, sok még a teendő, hiszen most mindössze két faluról: Klézséről és Pusztináról van szó. Annak a jelét látjuk a döntésben, hogy eredménytelenek az Európa Tanács határozatainak átértelmezésére vonatkozó kísérletek.
 

Vissza a kezdőlapra