Megkezdődött a sevillai EU-csúcs befejező munkaülése
Sevillában megkezdődött az EU csúcsértekezletének harmadik, befejező munkaülése, amelyen az állam- és kormányfők véglegesítik a másfél napos találkozó záró következtetéseit, és megpróbálnak megállapodásra jutni a napirenden szereplő intézményi reformokkal kapcsolatos nyitott kérdésekről.

    Az ülés első felében meghallgatják Valéry Giscard d'Estaing-nek, az Európa jövőjével foglalkozó konvent elnökének a tanácskozó gyűlés eddigi munkájáról szóló szóbeli beszámolóját.

    A soros spanyol elnökség kora délután összegzi a tanácskozás eredményeit, majd munkaebéden látja vendégül a tagjelölt országok állam- és kormányfőit, köztük Medgyessy Péter miniszterelnököt.

    A csúcs pénteki első napján körvonalazódott a megállapodás az értekezlet legfontosabbnak tekintett témájában, az illegális bevándorlás elleni közös fellépésben, valamint a tagállamok bevándorlási és menekültügyi politikáinak további közelítésében. Kompromisszumos formula elfogadása várható az ezzel kapcsolatos leginkább vitatott kérdésben, a harmadik országokkal szemben tanúsítandó magatartást illetően. A jelek szerint érvényre jutott az az álláspont, amely szerint nem lenne célravezető, ha az unió szankciókat helyezne kilátásba az e területen együttműködésre nem - vagy nem eléggé - hajlandó országokkal szemben.

    Egyetértésre kellene jutniuk még a tizenötöknek az intézményi reformok egyes fontos részterületeiről is, köztük arról az elnökségi kezdeményezésről, hogy a külügyminiszterekből álló általános ügyek tanácsának kettéválasztásával hozzanak létre egy olyan tanácsot, amely kizárólag az unió külkapcsolataival foglalkozna.

    Hasonlóan nagy jelentőségű lenne az a reform, amelynek értelmében az Európai Tanács ülésein feladnák a konszenzus mindeddig sérthetetlenként kezelt követelményét. Az ezekről eddig folytatott vitákból azonban az tűnt ki, hogy a tagállamok mindkét javaslat ügyében erősen megosztottak.

MTI
Vissza a kezdőlapra