Az egészségügyi miniszter Pécsett
 A választási időszakban az őrült handabandázás és a csillagászati összegű ígérgetés helyett többet kellene beszélni a tízéves népegészségügyi programról és az ágazat tavaly januárjában megkezdett konszolidációs programjáról - hangoztatta Mikola István Pécsett, csütörtökön tartott fórumán. Az egészségügyi miniszter szerint félő, hogy a megkezdett programok folytatása helyett azok szétzilálása történik meg.

    Az SZDSZ 1994-es választási plakátjára utalva emlékeztetett: azon Kuncze Gábor és Szolnoki Andrea azt ígérte, hogy rendbe teszik az egészségügyet.
     - Ehelyett a forrásokat kivonva az ágazatból tönkretették azt - fogalmazott a miniszter.Mikola István szavai szerint folytatni kell a megkezdett programokat, hogy a hazai egészségügy európai pályára kerüljön, de ezért még éveken át kell dolgozni.
     Az egészségügy bonyolult rendszer, nem olyan, mint a foci, amelyhez mindenki ért, az 1990-ben megkezdett és többször megtört reformot tovább kell folytatni - fűzte hozzá.
     - Erre a szocialisták miniszterjelöltjének személye sem ad biztosítékot - nyilatkozta Mikola István az MTI-nek.
     Véleményét alátámasztandó arra a televíziós nyilatkozatra utalt, amelyben Csehák Judit a paraszolvenciáról szólva azt mondta, hogy páciensként maga is ad hálapénzt az orvosoknak és nővéreknek.
     A paraszolvencia a magyar egészségügy rákfenéje - mondta Mikola István -, mert akadályozza az európai közösség országaiban elfogadott rendszerek bevezetését és működtetését.
     A miniszter kritikával illette a szocialisták pénzügyminiszter-jelöltjének az egészségügyi hozzájárulás megszüntetésére irányuló szándékát is, mert azzal több mint kétszázmilliárd forintot vonnának ki, s "padlóra" küldenék az ágazatot.
     - A különféle gyógyszerek ingyenessé tételére vonatkozó ígéretek teljesíthetetlenek, félő, hogy sandaság rejlik emögött. A tárcát a szocialisták átengednék a szabaddemokratáknak, azok pedig privatizálnák az ezermilliárd forintos egészségbiztosítási pénzalapot - vélekedett Mikola István.
     - Szakpolitikusként veszélyesnek látom a programnélküli, megalapozatlan ígérgetést, mert az egészségügybe csak úgy szabad pénzt helyezni, hogy hatékonyan működjön. Ehhez strukturális és működésbeli átalakulás, formaváltás kell, melyet közgazdaságilag megalapozott konszolidációs programunk tartalmaz - hangoztatta a miniszter.

MTI
Vissza a kezdőlapra