Vonza András miniszter a fagykárok enyhítéséről és a vidékfejlesztésről
A megyei földművelésügyi hivatalok szakemberei május 10-ig végzik el a fagykárok által okozott tényleges terméskiesés felmérését - tájékoztatott Vonza András földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

    A miniszter leszögezte: a fagykárok enyhítését a kormányzat felvállalja ugyanúgy, ahogyan azt a múlt évben tette.
     A tárca vezetője nem tudta pontosan megmondani, mennyit fordítanak majd erre a célra. Jelezte ugyanakkor, hogy a szükséges pénz rendelkezésre áll. A forrás egy részét a tárca költségvetéséből csoportosítják át, másik részét pedig a kormány biztosítja.
     A miniszter a terméskiesés mértékéről nem bocsátkozott jóslásokba.
     Vonza András elmondta: tavaly a tárcánál vidékfejlesztési célra 4,5 milliárd forint állt rendelkezésre. Ezt az összeget a vidék népességmegtartó erejének fokozására fordították, annak érdekében, hogy vidéken növekedjen az úgynevezett alternatív jövedelemszerzés lehetősége.
     A miniszter szerint erre azért van nagy szükség, mert Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint a mezőgazdaságban mintegy 960 ezer gazdaság működik. Ebből azonban csupán 8 százalék körüli az árutermelő gazdaságok száma, további 30 százalékuk termel piacra az önellátás mellett, a fennmaradó valamivel több mint 60 százalék pedig csupán az önellátást tudja biztosítani.
     A vidéki életminőség ugyanakkor nagyban függ attól, hogy a mezőgazdasági tevékenységen kívül még milyen más megélhetést lehet biztosítani a lakosságnak - mondta miniszter. Ezért a helyi adottságokra alapozva támogatják a kiegészítő jövedelemszerzést, így a falusi turizmust, biogazdálkodást, az ehhez szükséges infrastruktúra fejlesztését, és foglalkoztatás támogatása is a prioritások között szerepel.
     Szendrőné Font Erzsébet, az agrártárca vidékfejlesztésért felelős főosztályvezetője bemutatta azt a füzetet, amely tájékoztatást nyújt a vidéken élőknek a helyben végezhető kiegészítő tevékenységekről.
     Elmondta, hogy létrehozták a nyitott falvak, porták, gazdaságok, műhelyek elnevezésű vidékfejlesztési modellt, amelyben mintagazdaságokban mutatják be az érdeklődőknek a különféle tevékenységeket, az ökológiai programok és a kismesterségek támogatásától a falusi turizmuson át a biogazdálkodásig.
     A tárca tájékoztatása szerint tavaly a vidékfejlesztési célelőirányzat forrásaira 780 pályázatot nyújtottak be. Ebből 440 pályázat összesen 2,9 milliárd forint mértékű támogatást kapott.
     - Az idén várhatóan már májusban elfogynak a vidékfejlesztési célelőirányzat forrásai, ezért várhatóan máshonnan kell átcsoportosítani erre a célra - mondta a főosztályvezető.
     A vidékfejlesztési célelőirányzat összege erre az évre 5,5 milliárd forint.
MTI

Vissza a kezdőlapra