Megújul a fertődi Esterházy-kastély kiállítása
A fertődi Esterházy-kastély helyreállításával párhuzamosan a nyáron új elemekkel gazdagodik a kiállítási program: a tárlatvezetést kínai árnyjáték-bemutatóval egészítik ki, s éjszakai gyertyás körutakat szerveznek a látogatók számára.

    Némethné Kemenes Mária múzeumigazgató az MTI-nek elmondta: számos halaszthatatlan karbantartási munkát végeztek el azóta, hogy a kastély kezelői joga tavaly a Műemlékek Állami Gondnokságához került, megszüntették a veszélyes beázásokat, a pince és a közművezeték járatait megtisztították, helyreállították a vizesblokkokat.

    A kastély baloldali patkószárnyában régészeti feltárásokat folytattak, amelyek keretében falat bontottak ki, helyreállítva az eredeti tereket. E hónap elején megindult az egykori operaház falmaradványainak felkutatása is.

    Renoválták a volt hercegi lak díszudvarát díszítő ivókutakat, a tér közepén álló szökőkutat pedig restaurációs célból átmenetileg lebontották.

    A szökőkút korszerű díszkivilágítást kap, fények világítják majd meg a kastély teljes homlokzatát is.

    Megkezdődött továbbá a kastélypark felújítása, ezen belül a díszudvar virágosítása.

    A fertődi múzeumigazgatás mindezzel párhuzamosan a szolgáltatások gazdagítására törekszik. Hamarosan a tárlatvezetés része lesz például egy ötperces kínai árnyjáték-bemutató, amely a barokk kor jellemzője volt. A produkció, amely a tervek szerint június közepétől válik a kastélyprogram részévé, az úgynevezett Kínai szobában látható majd.

    Júliustól éjszakai kastélylátogató körutakat szerveznek: a látogatók gyertyatartóval a kezükben indulhatnak a hercegi palota bejárására. Útjukat idézetek, zenei betétek, hangeffektusok kísérik.

    Újdonság még, hogy az idegenvezetők egységes öltözékben, XVII. századi pelerinben kalauzolják a látogatókat.

    Az idén sem marad el a fertődi Esterházy-kastély hagyományos koncertsorozata: a programok között szerepel a Budapesti Vonósok július 12-én kezdődő Haydn-fesztiválja, valamint a szeptember 1-jén megnyíló Haydn Eszterházán című rendezvény is.

MTI
Vissza a kezdőlapra