A Fidelitas nyilatkozata az új nemzeti ünnepről

    Meglepetéssel értesültünk Medgyessy Péter miniszterelnök kezdeményezéséről, amely szerint a kormány június 19-ét a nemzeti függetlenség napjává szeretné nyilvánítani. Sajátos gondolatnak tartjuk Medgyessy Péter másik felvetését is: szerinte október 23-án a parlament közösen emlékezzen meg a forradalomról, mert "A protokoll-megemlékezések elfáradtak, kiürültek s időnként méltatlan incidensek kísérik."

    Megértjük, ha Medgyessy Péter nem kíván a polgárokkal közösen ünnepelni október 23-án, mert a "méltatlan incidensek" elsősorban őt érték, pontosan az 1956-os forradalomban részt vettek és hozzátartozóik részéről.

    Megértjük, hogy Medgyessy Péternek kellemetlen pillanatokat okoz a visszaemlékezés 1988. június 16-ára, amikor az MSZMP kormányának miniszterelnök-helyetteseként eltűrte, hogy Orbán Viktort és a demokratikus ellenzék vezetőit nyílt utcán bántalmazza a rezsim rendőrsége.

    Megértjük továbbá azt is, ha Medgyessy Péter és elvtársai inkább a szovjet csapatok kivonulására szeretnének visszaemlékezni, mint a számukra kényelmetlen június 16-ára, Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének napjára.

    Medgyessy Péter állításával ellentétben Nagy Imre és mártírtársainak áldozata nem 1991. június 19-én érte el célját, hanem 1989. június 16-án és 1990-ben, az első szabad választások napján. Akkor, amikor 1989-ben a magyar nemzet először mondta ki, hogy a kommunista hatalom megbukott és a szovjet csapatoknak távozni kell Magyarországról. Akkor, amikor a magyar nemzet megadta a végtisztességet Nagy Imrének és mártírtársainak. Akkor, amikor a magyar polgárok igent mondtak a szabadságra és a nemzeti függetlenségre, valamint 1990-ben, amikor a kommunista diktatúra 40 éve után megbukott az utolsó kommunista kormány, melynek Medgyessy Péter miniszterelnök-helyettese volt, és megválasztották Magyarország első szabadon választott Országgyűlését.

    A Fidelitas, mint a közéletben megjelenő új nemzedék képviselője elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarországon a nemzeti függetlenség napja Nagy Imre és mártírtársainak ünnepe helyett az utolsóként távozó szovjet katona, Silov marsall ünnepe legyen.

    Ezért javasoljuk, hogy 2003. június 16-ától, a miniszterelnök kivégzésének 45. évfordulójától kezdve június 16-a legyen a magyar nemzet lelkiismeretének ünnepe és egyben munkaszüneti nap: ezen a napon emlékezzünk Nagy Imre és társainak példamutató helytállására.

Budapest, 2002. június 17.
Rogán Antal
a Fidelitas alelnöke

Országos Sajtószolgálat
Vissza a kezdőlapra