Fidesz-frakció alakuló ülése - Pokorni Zoltánt választották frakcióvezetővé
A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja egyhangúlag, 151 szavazattal egy évre Pokorni Zoltán pártelnököt választotta a képviselőcsoport vezetőjévé szerdán Budapesten. A frakció alakuló ülésén Orbán Viktor miniszterelnök javaslata alapján választották meg titkos szavazással a képviselőcsoport élére Pokorni Zoltánt.

    A képviselőcsoport alapszabálya szerint a frakcióvezető mandátumát egy év után lehet újabb három évre meghosszabbítani.
     Köszöntő szavaiban Pokorni Zoltán úgy fogalmazott, hogy a képviselőcsoport kisebbségben és nem ellenzékben van az új Országgyűlésben. A politikus a frakció tagjait értékalapú politizálásra kérte. Úgy vélte, nem szabad indulatból elutasítani semmit sem mérlegelés nélkül, még akkor sem, ha az előterjesztő nem szimpatikus.
     Ugyanakkor leszögezte: a többség biztosítása a parlamentben a kormányoldal dolga, ehhez a Fidesz-frakció nem nyújt segítséget. A tartalmi kérdéseket viszont minden esetben külön-külön mérlegelni kell - fűzte hozzá, és mindenkit óvott attól, hogy "túl optimistán néhány hónapra számítson az MSZP-SZDSZ-kormány működésével kapcsolatban".
     Pokorni Zoltán álláspontja alapján az új kabinet tízfős többsége elegendő négy év kormányzáshoz. Mint mondta, a Fidesznek hosszútávfutásra kell berendezkednie.
     - Úgy kell futnunk, hogy az előttünk izzadó kormánypártiak a tarkójukon érezzék hűvös leheletünket - fogalmazott.
     A politikus szerint a frakció tagjainak nem kell védekező magyarázkodásba kezdeniük azokkal szemben, akik azért ostorozzák a polgári oldal képviselőit, mert az embereket érdekli a politika. Megjegyezte: az országban tizenkét éve alkotmányos jog a gyülekezés szabadsága. Kitért arra is, hogy nem lesz probléma a képviselőcsoportban a frakciófegyelem fenntartása.
     A frakcióülésen jelen volt és köszöntötte az egybegyűlteket Dávid Ibolya, az MDF elnöke, Harrach Péter, az MKDSZ vezetője, Gyürk András, a Fidelitas elnöke, Turi-Kovács Béla a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke és Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke is.

MTI
Vissza a kezdőlapra