Gáz van

Gáz van, de mennyiért? Valóságos gázháborúba torkollt a választási küzdelem. Hiszen érthető: mindannyiunk érintett az ügyben.

Az Orbán-kormány nagyon következetes árpolitikát folytatott. Alaptétel: mindenki számára érthető és kiszámítható, a gázár-emelés felső korlátja a mindenkori infláció. A kormánynak ezt a felfogását élesen bírálta az ellenzék mondván: a szükséges fejlesztések nélkül, az üzemág ellehetetlenül, s a jövőben az okvetlenül szükséges áremelkedés hirtelen zúdul rá a lakosságra, míg a többlépcsős megoldás sokkal elviselhetőbb lenne. A kormány azonban kitartott eredeti álláspontja mellett, mert nemcsak a nagyobb mértékű áremelést tartotta elviselhetetlennek, hanem rendszeresen tapasztalta: a mai közüzemi díjak is alkalmasak sok család ellehetetlenítésére.

Mivel Medgyessy Péter világosan megüzente a befektetőknek, hogy az ő általa vezetett kormány nem fog beavatkozni a gazdaságba, a gázüzemág tulajdonosai érthetően megnyugodtak. A Fidesz már az első nyilatkozat megtétele után lefordította magyarra a kevesek által érthető közgazdász mondatokat, ami ellen nem is maga a nyilatkozó Medgyessy Péter, hanem a párt tiltakozott mondván: Medgyessy Péter egy szót sem szólt a gázár emeléséről. Nem így Horn Gyula, aki nyersen kimondta, hogy bizony szerintük a gáz költségei növekedni fognak.

Most, hogy a Fidesz felszólította a szocialistákat, hagyják abba a bújócskát és nyilatkozzanak a gázárak emeléséről, megkaptuk László Csaba szájából az eligazítást. László Csaba, akit Medgyessy Péter a pénzügyminiszteri székben szeretne látni, cáfolta a Fidesznek a várható 40%-os gázáremelésről szóló vádpontjait. A cáfolat azonban felér egy beismeréssel. A világos és egyszerű kijelentés "nem fogjuk emelni a gázárakat" helyett azt hallottuk, hogy "nem lesz a közeljövőben jelentős mértékű áremelkedés". A nyilatkozat hangsúly persze nem a közeljövőben és a jelentős mértékű szavakon volt, de ezek a szavak ott voltak és alkalmasak az utólagos belemagyarázásra. Nyilván László Csaba is érezte, hogy mondatai nem elég meggyőzőek. Ezért még azt is hozzátette, hogy az ő gazdaságpolitikájuk 4 éves eredményeképpen a lakossági kiadásokban csökkenni fog az energia részaránya. Ezt a nemes célt úgy is el lehet érni, hogy más terhek még jobban növekednek majd. Végül, hogy senkinek kételye ne legyen: a nyilatkozat nem más, mint a politikailag számukra veszélyes téma elkenése. Tovább magyarázva a bizonyítványt László Csaba kifejtette: olyan gázár-képzési szabályozást akarnak bevezetni, amely átlátható és kiszámítható, egyszerre ad teret a liberalizált piacon a termelők és a fogyasztók érdekeinek. Avval azonban adós maradt a nyilatkozó, hogy ezen ellentétes érdekek milyen arányban tudnak majd érvényesülni? E helyett kijelentette, hogy az új rendszerben a gázár nem lesz pillanatnyi politikai alkuk tárgya, mint jelenleg.

László Csaba nyilatkozata azért aggasztó, mert a felszínen az áremelkedés cáfolatának látszik, a valóságban azonban annak beismerése.

Végül is, hogy lesz-e inflációnál nagyobb gázár-emelés, azt a tisztelt választók döntik el. Ha a Fideszre szavaznak nem lesz, ha az MSZP-re akkor igen, és a nyilatkozatok tömege ellenére továbbra sem tudjuk, hogy milyen elvek alapján és milyen mértékben.

Egyet viszont tudunk, hogy ma a gázárak 40 százalékkal kisebbek ahhoz képest, amit a szolgáltatók akartak.

Dr. Surján László


Vissza a kezdőlapra