Bemutatták a Hídember című Széchenyi-filmet
sajtótájékoztató az országos bemutató alkalmából
A Hídember című történelmi nagyjátékfilm vetítése csütörtökön kezdődött meg a mozikban, a Széchenyi István életét feldolgozó alkotásból harminc kópia készült.

     Az országos bemutató napján tartott sajtótájékoztatón Bereményi Géza, a film forgatókönyvírója és rendezője elmondta: a Can Togay-jal közösen írt forgatókönyv alapján - amely egyébként kilenc átalakulást ért meg - összesen nyolc órányi filmet rögzítettek.
     A vágásnál arra törekedtek, hogy a játékfilmes értékeket megtartsák, ugyanakkor a történelmi hűség ne sérüljön nagy mértékben - derült ki szavaiból.
     Bereményi Géza elégedett a filmmel, mint megjegyezte: minden elképzelését sikerült végrehajtania, valamennyi olyan jelenet benne van a filmben, amit már az induláskor elképzelt. A filmben megjelenő Széchenyi-alak a reformer saját írásai alapján, illetve a kortársak leírásai alapján formálódott - fűzte hozzá.
     A rendező ugyanakkor szólt arról, hogy bizonyos eseményeket nem tudtak megjeleníteni, egyes történéseket pedig összevontak; míg a Széchenyi életét jól ismerők olyan mozzanatokat is felfedezhetnek, amelyekben Széchenyi István maga nem vett részt, illetve nem úgy vett részt, ahogyan az a filmben látható.
     Az alkotók ismertetése szerint elsősorban játékfilmet akartak készíteni, és nem teljes történelmi adaptációt. Can Togay az MTI kérdésre válaszolva elmondta: a filmben egy olyan vég látszik, amely Széchenyi egész életét jellemezte.
     A történészek is mind a mai napig vitákat folytatnak arról, hogy Széchenyi István önkezűleg vetetett-e véget életének, vagy merénylet vezetett-e halálához - jegyezte meg válaszában. Szavaiból kiderült az is, hogy a film zárójelenetei ezt a kérdést hagyják nyitva, lebegtetik a megoldást.
     Eperjes Károly, a film főszereplője a témával kapcsolatban megjegyezte: az alkotás vége tényeket mutat, mégpedig azt, hogy Széchenyi Istvánt a döblingi elmegyógyintézetben fegyverrel a kezében holtan találták szobájában.
     Kardos Sándor, A Hídember operatőre megjegyezte: a film klasszicista mértékek alapján, gondosan és egyszerűen felépített képeket jelenít meg.
     Az operatőr saját szavai szerint általában a natúr fényeket alakítja át, használja, de ezúttal egy "festészeti élményt" hagy érvényesülni.
     A Hídember gyártója a FilmArt Stúdió Kft. volt, koprodukciós partnerként közreműködött a Net Entertainment AG, a Mafilm Invest Kft. és az MTV Rt.
     A kulturális minisztérium 1,8 milliárd forintos támogatásával készült film forgatását 2001. május 21-én kezdték és idén január 8-án fejezték be; a produkcióban kétszáz színész működött közre.
     Az MTI információi szerint a produkció teljes költségvetése 2,2 milliárd forint volt.
     Hábermann Jenő, a film producere jelezte: A hídemberrel fesztiválszereplésekre készülnek. Elsőként a velencei, majd a tokiói és a Karlovy Vary-i fesztiválon lesz ott a legnagyobb magyar életét bemutató alkotás, s a tervek között szerepel a berlini megmérettetés is.

MTI
Vissza a kezdőlapra