A Standard and Poor's megerősítette Magyarország besorolását
Az amerikai Standard and Poor's hitelminősítő kedden megerősítette Magyarország osztályzatait, a befektetésre ajánlott kategória alsó mezőnyében lévő A mínusz hosszú lejáratú szuverén devizaadóssági osztályzatot és az A-2-es rövid lejáratú devizaadóssági osztályzatot, illetve a szuverén forintkötelezettségek A plusz és A-1-es hosszú és rövid lejáratú kalkulusait, stabil kilátással.

     - A kormány elkötelezett maradt a szerkezeti reformok és a piaci irányú politika mellett. Ez alátámasztja Magyarország felkészülését az EU-tagságra, ami 2005-nél nem később várható - kommentálta a közleményt Beatriz Merino, a Standard and Poor's hitelelemzője.
     A lendületes magánszektor fejlődése és a jelentős külföldi működőtőke-beáramlás a magyar gazdaság figyelemre méltó sokoldalúságához vezetett, és derekas exportnövekedést támogatott. Ezzel együtt folyamatosan javult az ország adósságképe és külső egyensúlya - írták a jelentés készítői.
     Az államháztartás adóssága várhatóan a GDP 52 százalékára csökken az idén, ez az arány 62 százalék volt 1998-ban - emlékeztettek. A kamatfizetés, becsülhetően, az államháztartási bevételek 11,5 százalékára csökkent az 1998-as 18,0 százalékról - tették hozzá.
     A teljes küladósság várhatóan a folyómérleg bevételi oldalának 34 százalékával egyenértékű. A külső likviditás szintén szilárd marad: a folyómérleghiány és a hosszú és rövid lejáratú tőketörlesztések 92 százalékát fedezik a tartalékok, és a rövid lejáratú adósság tartalékfedezete majdnem 200 százalékos - írták az elemzők.
     Mindazonáltal a kormánynak szembe kell néznie a költségvetési hiány csökkentésével, miközben gondoskodik a szerkezeti reformok költségéről. Tavaly a 3,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány nem tükrözte a most áprilisi parlamenti választások előtti jelentős kiadásnövekedést. A költségvetésen kívüli tételeket is beszámítva a deficit körülbelül a GDP 4,5 százaléka volt.
     A jelenlegi költségvetés-bővítési irányzatot és az idén becsülhetően 3,4 százalékosra lassuló GDP-növekedést figyelembe véve, a kormány idei, 3,2 százalékos GDP-arányos célja az államháztartási deficitre nehezen lesz tartható - vélekedtek a Standard and Poor's elemzői a keddi jelentésükben.
     Fenn kell tartani az infláció csökkenő irányzatát is, jóllehet a szabályozott árak a jövőben emelkedni fognak és a hazai kereslet erőteljes. Az inflációs várakozások féken tartása lehetővé tesz szerény béremelést és kamatcsökkentést, tovább könnyítve az adósság kamatterhét.
     - A következő kormány várhatóan folytatja a gazdasági és az intézményi reformokat, elősegítendő a teljes integrációt az EU-ba. Nagyobb költségvetési szigor növelné a lehetőséget az osztályzatok pozitív kilátására. Középtávon az adósság- és a kamatteher csökkentése, az egészségügyi és a nyugdíjrendszer reformja támogatná Magyarország hitelképességének javulását - mondta Beatriz Merino, a besorolás megerősítését kommentálva.
     Magyarország és néhány környező ország szuverén hosszú lejáratú küladósságának besorolása a nagy nemzetközi hitelminősítők listáján:

 
Fitch
Standard and Poor's
Moody's 
Magyarország:
A mínusz
A mínusz
A3
Csehország:
BBB plusz
A mínusz
Baa1
Szlovákia:
BB plusz
BBB plusz
Ba1
Szlovénia:
A
A
A2
Lengyelország:
BBB plusz
BBB plusz
Baa1
MTI
Vissza a kezdőlapra