A Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) vezetőinek ülése
A Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) vezetőinek ülésén, amely vasárnap este kezdődik Washingtonban, Magyarországról a Fidesz képviseletében részt vesz Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz elnökségének tagja, Martonyi János volt külügyminiszter, valamint Szájer József, a párt alelnöke.

    Az IDU, amely konzervatív, kereszténydemokrata, illetve ahhoz közel álló, jobbközép értékeket valló pártokat tömörít, 1983-ban alakult meg. Létrehozói közt található több korábbi kiemelkedő nyugati vezető, így Ronald Reagan volt amerikai elnök, Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök és Helmut Kohl volt német kancellár. A nagy nyugati demokráciák közül Franciaországban, Jacques Chirac köztársasági elnök személyében ma is IDU-alapító személyiség tölt be vezető szerepet.

    A szervezetnek nyolcvannál több tagpártja van hatvan országban. Elnöke William Hague brit konzervatív politikus. A mostani washingtoni ülésre meghívást kaptak a regionális szervezetek tagpártjai. A Fidesz képviselői az ülésen megfigyelői minőségben vesznek részt, és benyújtják a párt tagfelvételi kérelmét a szervezetnek.

    William Hague a nyitó napon sajtóértekezleten számol be a tanácskozás célkitűzéseiről. Úgy tervezik, hogy a konzervatív politika időszerű kérdéseinek általános megvitatása mellett határozatot fogadnak el a terrorizmus elleni küzdelemről.

    Az előzetes program szerint hétfőn délelőtt Richard Cheney amerikai alelnök beszédet mond az IDU-értekezleten, este pedig George Bush elnök vacsorát ad a delegációvezetők tiszteletére.

MTI
Vissza a kezdőlapra