Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közleménye
Az Országos Sajtószolgálat az alábbi közlemény kiadására kapott felkérést:

    Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) aggodalommal fogadta a leendő kormányzat azon tervét, hogy a hónapok óta sikerrel megvalósított "Egészséges Nemzetért" Népegészségügyi Programot át kívánja dolgozni, létrehozva "az egészség évtizedének" nemzeti programját. Nem értjük, hogy egy sikeresen folyó, működőképes, szakmailag is elismert programot, miért kell félretenni.

    A meglévő program támogatja a már iskolában elkezdődő egészségnevelést, megoldást kínál a fiatalokkal kapcsolatos egészség-megőrzési és betegségmegelőző problémákra, és az ifjúságra veszélyt jelentő egészségkárosító magatartásformák elterjedése ellen hatékonyan fel tud lépni. Ennek tükrében aggódunk, hogy miért kell időt és pénzt költeni egy újabb program kidolgozására.

    A felnövekvő generáció életminőségét javítják és ezért az egészségügyben nem halogathatóak tovább a polgári kormányzat által elhatározott és megkezdett lépések. Egy újabb program kidolgozása elhalasztaná a kórházak reformját csakúgy, mint az ágazat jelentős forrásbővítését és ezzel kárt okozna a betegeknek és az egészségügyben dolgozóknak egyaránt. Ha pedig az új kormányzat nem halasztaná el ezen intézkedések meghozatalát, akkor valójában nem új programot dolgozna ki, csak a polgári kormány programjának festene szocialista jelvényt.

    Az egészségügyben nincs helye a szükséges intézkedéseket halogató presztízsharcoknak, az érdemi reformok hiányát elfedő átgondolatlan kommunikációnak, a forrásbevonást késleltető cselekvéseknek. A kormányzás egy folyamatos munka, nem lehet egy kormányváltáskor mindent előröl kezdeni. A politikai érettség jele az, ha egy új vezetés tud építeni az előző kormány által végzett munkára. Az IKSZ szerint, hasznosabb a meglévő, szakmailag is kiváló program folyamatos végrehajtása, mint parttalan eszmecserékkel a fejlesztések elodázása.

     Rétvári Bence elnök

Országos Sajtószolgálat
Vissza a kezdőlapra