IMF-Világbank - ülésszak kezdete
Erős rendőri védelem mellett érkeztek szombaton a résztvevők a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank által közösen rendezett washingtoni tavaszi ülésszak helyszínére, de a globalizáció elleni tüntetők nem okoztak zavart a tanácskozás megkezdésében.

    Az amerikai fővárosban azonban a nap folyamán több helyszínen gyülekeztek a demonstrálók, és számuk kora délután már több ezer volt. Jelentős részük ezúttal nem a nemzetközi pénzügyi intézmények tevékenysége, hanem Izraelnek a palesztinokkal szemben tanúsított magatartása miatt adott hangot haragjának. A tiltakozó rendezvények két vonulata itt-ott átfedte egymást.
     Szombat délelőtt - mintegy az IMF-Világbank ülésszakának előzetes rendezvényeként - a világ hét legnagyobb ipari hatalmának (Egyesült Államok, Kanada, Japán, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Olaszország) pénzügyminisztere tartott tanácskozást Washingtonban.
     A Hetek értekezletét két, egymással ellentétes hangulati hatás jellemezte: egyfelől a derűlátás amiatt, hogy a jelek szerint a világgazdaság teljesítőképessége növekvőben van, másfelől pedig az, hogy bizonytalan, miként alakul majd a belátható jövőben az olaj ára, továbbá széles körben tapasztalható elégedetlenség a nemzetközi kereskedelem fejlődésének még mindig meglévő mesterséges akadályai miatt. Ez nehezíti, hogy a szegényebb országok is részesüljenek a globalizáció gazdasági előnyeiből.
     A Hetek közös nyilatkozatának szövegét előkészítő szakértők egyetértettek abban, hogy most a korábbinál jobbak a világgazdasági növekedés kilátásai, de óvatosnak kell lenni, figyelmet szentelve egyebek közt az energiahordozók esetleges drágulásának.

MTI
Vissza a kezdőlapra