II. János Pál a békéről és a szegénységről
II. János Pál május 17-én vette át Belorusszia, Nigéria, Svédország, Benin, Szudán, Izland és Jordánia nagyköveteinek megbízó levelét. Az ebből az alkalomból mondott beszéde a békéről és a szegénységről szólt.

A béke a legfontosabb, minden ország számára, az összes kontinensen. Meg kell szűnjenek a fegyveres konfliktusok, amelyek veszélyeztetik a nemzetek és népek jövőjét. A világ békéje azon múlik, hogy vezetői képesek-e áthidalni a gazdag és a szegény országok közötti növekvő távolságot, amelyet a globalizáció okoz.

Két fontos kihívással kell a világnak szembenéznie.

(1) Lesz-e tárgyalás, lesz-e párbeszéd azok között, akik együtt kell éljenek itt ezen a Földön.
(2) Globalizáció jelensége valamint a szegény és gazdag nemzetek között növekvő szembeállás, amely egyre növekvő egyenlőtlenségekre vezet.
A béke azt kívánja, hogy a kevéssé fejlett országok is részesedhessenek a gazdasági növekvésből, és megfelelő segélyhez jussanak. Ennek érdekében egyrészt támogatni kell a helyi gazdaságot, másrészt vezetésre alkalmas embereket kell képezni, hogy biztosítani lehessen a szükséges autonómiát.

A békét a szegénység megszüntetése és a népek közötti egyenlőtlenségek visszaszorítása biztosíthatja. Vajon lesz-e füle az embereknek a hallásra?
 

Vissza a kezdőlapra