Javított kiadás

Lexikonok, tudományos kézikönyvek esetén látunk ilyen hirdetéseket: „második, javított kiadás”. Ez jut eszembe, amikor az MSZP-SZDSZ ismételt kormányzás kezdő lépéseit látom. A fő kérdés az, milyen mértékű javítás történt, s nem annak vagyunk-e kitéve, hogy a hirdetés ellenére változatlan utánnyomással találkozunk?

Csehák Judit azt tervezi,  hogy a meglévő egészségbiztosítás felett létrehoz egy kiegészítő biztosítási rendszert, amelynek díja abból az összegből származik, amit ma borravaló formájában adnak az emberek az orvosoknak. Az úgynevezett inaktívak, tehát nyugdíjasok, munkanélküliek (esetleg gyermekek) számára a költségvetés fizetne. Nem derült ki azonban, hogy mit nyújt a jelenlegi biztosító, mit az új.  A rendszer nem megszüntetné a mai orvosi hálapénzt, hanem kötelezővé tenné, amit sok család nem engedhet meg magának.

A kormányprogram vitájából az is kiderült, hogy a nyugdíjpénztártól két százalék járulékbefizetést átirányítanak a magán-nyugdíjpénztárakba. Ez jó hír e pénztárak tagjainak, de csak látszólagosan. Ez a pénz annyira fog hiányozni a mostani nyugdíjasoknak, hogy a nyugdíjpénztár bevételeit a költségvetésnek ki kell egészítenie. A fiatalok tehát elvesztik a réven, amit nyertek a vámon: a költségvetés az általuk befizetett adóból tud bárkinek bármit fizetni. Ez az elgondolás a Medgyessy féle nyugdíjreform szerves része volt.

Már ez a két példa is arra utal, szó sincs „javított kiadásról”, csak „változatlan utánnyomás” áll rendelkezésünkre.
(folytatjuk)
 

Vissza a kezdőlapra