Levél Kárpátaljáról
Egy kedves ismerősünktől érkezett az alábbi levél - s engedélyével adjuk közre, hogy minél többen olvashassák beszámolóját az ukrajnai választásokról.
Sziasztok!

Gondolom, most mindenki a küszöbön álló magyarországi választásokra figyel, de azért fontosnak tartom, hogy minél többen tudjanak arról is, ami az ukrajnai választásokon történt, különös tekintettel a kárpátaljai magyarság helyzetére.

A most vasárnap lezajlott választás eddigi ittlétem - társadalmi szempontból - legmegrázóbb élménye volt. Tudtam, hogy nagy a korrupció, de azért erre nem számítottam.

Már a kampány is úgy zajlott, hogy pl. a boltvezetőket megfenyegették, hogy ha nem teszik ki a kirakatba egy bizonyos jelölt plakátjait, akkor adóellenőrzést küldenek rájuk (ami azzal jár, hogy ha tök ártatlannak bizonyulnak, akkor is zárva kell tartaniuk az ellenőrzés ideje alatt, mondjuk egy hétig). Egy másik nagy "csel", amit alkalmaztak, az volt, hogy az ellenféllel azonos nevű képviselőjelölteket indítottak rakásra. (Pl. a polgármesterként induló Viktor Baloga mellé hirtelen jelöltette magát még 6 darab Viktor Baloga, akikről kiderült, hogy mint kijevi lakosok, és az utóbbi két hónapban változtatták a nevüket Viktor Balogára.) Ezt nagyon sok esélyes jelölttel megcsinálták, és sajnos ez a magyar jelölttől is elvont 8000 szavazatot.

Aztán ott volt a választások lebonyolítása. Hihetetlen, ki mindenki nem szavazhatott! A barátnőm húsz éve halott nagymamája, egy családtagom közel 20 éve magyar állampolgár unokatestvére, az elköltözöttek és férjhez mentek, mind szerepeltek a listán - és, ami a legjobb, hogy többnyire nem voltak hajlandóak kihúzni őket, hiába mondták az adott lakcímen szereplő szavazók, hogy itt nem lakik más. Ez nagyon nagy arányban fordult elő. Az egyik 15 éves iskolás gyerek leszavazhatott az egész családja helyett.

Szépen leszavazott az összes kiskatona is, parancsra, volt, ahol állítólag kétszer is.

A katonákat más módon is felhasználták. Hallottunk helyekről, ahol beültettek szépen az (amúgy is elképesztően kevés számú) szavazófülkékbe egy-egy kiskatonát, akik ott ücsörögtek 3 órát, mondván, hogy gondolkodnak. Az emberek persze hazamentek, mert szomjas a tehén. Máshol azért nem tudtak szavazni az emberek, mert a várható vesztes párszáz embert rendelt a bejárat elé, akiktől nem lehetett bemenni. De olyan körzet is akadt szép számmal, ahol egyszerűen elfogyott a szavazólap (!). Az pedig általános volt, hogy hiába álltak sorba az emberek, nem kerültek sorra este 7-ig.

Állítólag óriási arányú az érvénytelen szavazat, ami az utólagos manipulációk mellett annak is köszönhető, hogy 5 féle lapra kellett szavazni különböző módon, és olyan bonyolult volt, hogy értelmes, felsőfokú végzettségű ismerőseimnek is nehézségei voltak a kitöltésével. Idén a magyar nyelvű szavazólapokat nem tartották szükségesnek, pedig ez még a Szovjetunió alatt is létezett.

Aztán szépen elterjesztették, hogy a lapokra írt számok alapján azonosítani lehet, ki kire szavazott. (Ami egyébként nem igaz.) Ezzel egy csomó embert megfélemlítettek, és személyesen tudunk olyanról, aki ezért nem mert a magyar párt képviselőjére szavazni a finoman kifejezve "oligarcha" ellenjelölttel szemben.

Aztán jött a szavazatszámlálás.

Az egyik jó barátnőm húga tagja volt az ellenőrző bizottságnak egy faluban, és egyszer csak hopp, azt veszi észre, hogy egy nő a már kitöltött lapok halmazában lapozgat, és lelkesen ikszelget. Elérte, hogy kitessékeljék. De mivel a választási bizottságok úgy tűnik, hihetetlenül korruptak, nyilván sok helyen nem küldték ki az utólagos ikszelgetőket. Egyébként is előre írták alá és pecsételték le a bizottság tagjai a szavazólapokat, nem pedig a szavazók előtt - hadd ne ecseteljük, mire ad ez lehetőséget.

Egy másik faluból, ami 10 percre van Munkácstól, a szavazás után 8-kor elindították a szavazóurnát Munkácsra. 2-kor érkezett meg. Mint kiderült, a falu nagyjából egyvalakire szavazott, de az "úton" eltelt 6 óra alatt ennek a jelöltnek már csak 6 szavazata maradt. Hiába ugrált Bori néni, hogy csak ő a családjával 10 szavazatot adott le erre a jelöltre...

Ami szomorú, az a magyar jelölt sorsa. Minden előzetes fenyegetés és csúnya kampány ellenére kapott több, mint 33 ezer voksot, még úgy is, hogy a vele azonos nevűre is szavaztak 8 ezren (amit szintén nyilván neki szántak). A szavazatszámláláskor először 1000 szavazat előnye volt a másik (elvileg szintén magyar, de az ukrán szocdem párt által indított) jelölttel szemben, aztán már csak 500, aztán 150, aztán 70 - és, amikor ezt már nem tudták eltüntetni, bejelentették, hogy érvénytelenítik 4 körzet szavazatát, és ezzel az ellenfél nyert. Most folyik a fellebbezés, kérdés, milyen sikerrel. Aki a becsületes úthoz ragaszkodott, nagyon komolyan megfenyegették. Döbbenetes módszereket használnak. Egyébként a szavazás előtti napon az egyik képviselőjelöltet csak úgy lepuffantották.

Országos szinten végül is az nyert, akinek drukkoltunk (persze ez is kérdés, hogyan), de helyi szinten óriási visszaélések történtek. Bárkivel találkozom, mindenkitől újabb történeteket hallok, hogy náluk mi minden történt a szavazáskor.

Kíváncsi vagyok a hivatalos reagálásokra - de úgy tűnik, itt mindent el lehet simítani.

Hát, ennyi, csak gondoltam, jó, ha minél többen tudják. És örüljetek, hogy akármi van is Magyarországon, ez azért nincs.

X.Y.

Vissza a kezdőlapra