A KDNP az MSZP mögött
Egyházi vezetők méltatták a társadalom aktivitását
A Kereszténydemokrata Néppárt „kívülről” tagja lehet az MSZP és az SZDSZ koalíciójának – értesült a Magyar Nemzet. A lapunknak nyilatkozó református és evangélikus egyházi vezető elismerően szólt az előző négy év egyházpolitikájáról.

Értesüléseink szerint a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) „kívülről” tagja lehet az MSZP és az SZDSZ körvonalazódó koalíciójának. Úgy tudjuk, hogy a KDNP a kultusztárcánál működő egyházügyi titkárságot, valamint a vatikáni nagyköveti posztot kaphatja. Mint ismeretes, az egyházügyi titkárságot jelenleg Semjén Zsolt, a KDNP egykori alelnöke vezeti. Bartók Tivadar, a KDNP elnöke lapunk kérdésére megerősítette, hogy Mizsei Zsuzsanna választmányi elnök társaságában az esetleges együttműködésükről már megbeszélést folytatott Kovács Lászlóval, az MSZP elnökével és Medgyessy Péterrel, a párt miniszterelnök-jelöltjével. Kijelentette: az a céljuk, hogy az egyházak támogatási rendszerében ne változzon az előző négy év alatt kialakult gyakorlat. Ennek érdekében akár a KDNP-ből korábban kivált kereszténydemokrata politikusokkal is hajlandók együttműködni. Semjén Zsolt lapunknak elmondta: Bartók Tivadarék két dolgot állítottak. Az egyik, hogy az ideológiai különbség ellenére együtt tudnak működni az MSZP-vel, illetve hogy az MSZP nem ateista párt. Ebből szerinte logikailag az következik, hogy a jelenlegi KDNP ateista párt.

Pápai Lajos győri püspök szerint a választásokon tapasztalt rendkívül magas részvételi arány azt mutatja, hogy az emberek egyre jobban érdeklődnek az ország és saját sorsuk iránt. Kérdésünkre az eredményt nem kívánta értékelni. Kálmán Attila, a Magyarországi Református Egyház zsinatának világi elnöke is örömtelinek nevezte, hogy minden eddiginél többen mentek el szavazni. Szerinte ebben az egyházak választási körlevele is közrejátszhatott. Mint fogalmazott, négy év alatt a társadalomban jelentős szemléletváltozás ment végbe. A fiatalok közül nagyon sokan felfigyeltek a polgári pártok által is képviselt értékekre, a hazaszeretet fontosságára és a határainkon túl élő magyarok sorsára. Kijelentette: ezeket a Fidesz által vezetett kormány védelmezte, erősítette. Hozzátette: sajnos még mindig sokan vannak, akikhez csak a harsány szólamok jutnak el, és a pillanatnyi érdekeiknél nem tudnak tovább látni. Kálmán Attila biztosnak látja, hogy négy év múlva Magyarországon újra a polgári erők alakítanak kormányt, ám akkor már nehezebb lesz ott folytatni az ország építését és a lelkek nemesítését, ahol most abba kellett hagyni. A református zsinat világi elnöke szerint a polgári erők megerősödése révén az MSZP és az SZDSZ koalíciója valószínűleg már nem térhet vissza az 1998 előtti gyakorlatához, és az egyházak mozgásterét már nem tudják olyan mértékben korlátozni, mint korábban tették. Mindkét fél a korrekt kapcsolatok kialakításában érdekelt – mondta.

Szebik Imre, az evangélikus egyház püspök-elnöke örömtelinek nevezte, hogy ilyen sokan részt vettek a választásokon. Kijelentette: az előző négy év eredményeit senki nem tudja meg nem történtté tenni.

Jezsó Ákos
Vissza a kezdőlapra