Az olvasó kérdez, a MHL válaszol
 Subject: Mecs Imre kooptalasa
   Date: Thu, 16 May 2002 12:47:50 +0200
   From: jalso@mail.
   To:    "MKDSZ WebMester FH" <mkdsz@elender.hu>

A déli hírekben hallom, hogy Demszky Gábor lemond parlamenti mandátumáról és saját helyére Mécs Imrét javasolja. Ki tudja, hogy ez mennyire felel meg a választási törvényeknek?

Tudtommal u.i., ha egy listáról bekerült valamelyik jelölt lemond, meghal vagy mandátuma bármely más módon megszűnik, akkor az adott listán következő első nem-bejutó jelölt kerül a helyébe. Miért van különben a lista és azon a sorrend?

Demszky Gábor a budapesti lista 1. helyéről jutott be, ahol Mécs Imre történetesen a 23. (és hárman jutottak be erről a listáról: Demszky, Magyar Bálint és Bőhm András, tehát Mécs Imre labdába sem rughat). Az országos listán a Mécs Imre a 18., azon viszont Demszky nem szerepel, tehát visszalépésével ennek a listának a tagjai nem "lépnek előre".)

Ezeknek megfelelően Mécs Imre bejuttatása a parlamenti frakcióba lényegében a lista utólagos megváltoztatását jelenti, vagyis a választók akaratának semmibe vételét. Hiszen ők arra a listára szavaztak, amelyen Mécs Imre a 23. és nem arra, amelyen a 4. helyen áll. Ilyen utólagos bejuttatása nem sokban különbözik az egypárti rendszerben szokásos "kooptálási" módszertől.

JalsoKedves Jalso,

Az általad kifogásolt helyzet tökéletesen megfelel a választási törvénynek. A lista sorrendje a mandátumok kiadásáig kötött. Elő van írva, hogy aki több csatornán is bejutna, először az egyéni választókörzeti mandátumot kell megkapja, s a többiből kiesik. Azután a megyei lista következik, s a sor végén van az országos. Az ilymódon kiesett jelötek helyét csak a sorban következő töltheti fel. Ám később, ha halál vagy lemondás miatt van listán üresedés, a jelölő szervezet a listán szereplő bármelyik jelöltet beküldheti. Demszky a fővárosi listán jutott be, az országos listás jelölésének ezért semmi jelentősége nincs már.

De gondoljuk tovább!

Méccsel már másodszor történik meg, hogy nem kap a listákon megfelelő helyet, de utólag behívják. Az ember nem érti, ha kell nekik, miért nem kap jó helyet, ha nem kell, miért hívják be?

Végül: Miért mondott le Demszky? Garanciát kapott, hogy nem indul szoci a fővárosban? Ekkora győzelem után ismét le kellene nyelni, hogy a poszt a szadié? Vagy ez a két párt már egy, csak két feje van?
 
 
 
 

Vissza a kezdőlapra