Kézművesek kiállítása az Iparművészeti Múzeumban
A Kossuth és kora, valamint a Magyar Kézművesség 2002 című pályázatra beérkezett munkákból nyílt kiállítás pénteken Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban.

    A Magyar Országos Művészi Kézműves Egyesület és a Magyar Kézművességért Alapítvány által meghirdetett pályázatokon több mint kétszázhetvenen - köztük vajdasági és erdélyi alkotók - vettek részt.

    Az egyéni jelentkezők és az alkotóközösségek legfeljebb három, más országos minősítésen még nem szerepelt munkával pályázhattak.

    A Képző- és Iparművészeti Lektorátus, a Népi Iparművészeti Tanács, valamint az Iparművészeti Múzeum szakembereiből álló bírálóbizottság végül kétszázötvenegy kézműves munkáját fogadta el.

    A Kossuth és kora című pályázat célja az volt, hogy olyan munkák elkészítésére ösztönözze a mestereket, amelyek a XIX. századi magyar polgári átalakulás időszakának kézműves tárgykultúráját elevenítik fel.

    A szervezők további célként jelölték meg, hogy a kézművesek alkotásokkal tisztelegjenek a kétszáz éve született politikus és államférfi, Kossuth Lajos emléke előtt.

    A Magyar kézművesség címmel meghirdetett pályázattal a kézművesség teljes keresztmetszetét kívánják bemutatni, illetve szeretnék ráirányítani a figyelmet a ritka, kiveszőfélben lévő, illetve tipikusan magyar mesterségekre.

    Az Iparművészeti Múzeumban üvegművészek, keramikusok, gobelinszövők, intarziakészítők, faszobrászok, bútorkészítők, kovácsok, bőrművesek, textilművészek, ötvösök, viseletkészítők, fazekasok, tojásfestők, gyöngyfűzők, és szíjgyártók munkái láthatók.

    A tárlat június 16-ig látogatható a IX. kerületi, Üllői úti kiállítóhelyen.

MTI
Vissza a kezdőlapra