Állami jövedelempótlék a kisegyházak lelkészeinek - megállapodások
A kistelepüléseken szolgálatot teljesítő egyházi személyek jövedelempótlékáról írtak alá megállapodást a kormány és hat kisegyház képviselői kedden a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában - tájékoztatta a tárca sajtóirodája az MTI-t.

     A dokumentumot a kormány részéről Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere, Balog Zoltán, a miniszterelnök egyházpolitikai főtanácsadója és Semjén Zsolt, a kulturális tárca egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára írta alá.
     A Magyarországi Baptista Egyházat Mészáros Kálmán elnök, a Magyarországi Unitárius Egyházat Rázmány Csaba püspök, az Evangéliumi Pünkösdi Közösséget Fábián Attila elnök, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyét Kristic Danilo püspök, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusát Kalota József érseki vikárius, a Magyarországi Román Ortodox Egyházat Sofronie püspök képviselte.
     A megállapodás értelmében a jövedelempótlék forrása nem kiegészítő járadék, hanem az egyház által ellátott alaptevékenység elősegítésére adott vidékfejlesztési támogatás.
     A kormány által az idén folyósítandó 11 millió 120 ezer forint megoszlása a következő: Magyarországi Baptista Egyház 5 millió, Magyarországi Unitárius Egyház 360 ezer, Evangéliumi Pünkösdi Közösség 2 millió, Budai Szerb Ortodox Egyházmegye 1,4 millió, Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa 360 ezer, Magyarországi Román Ortodox Egyház Püspöksége 2 millió forint.
     Az ötezer lélekszám alatti települések lelkipásztorainak havi mintegy 30 ezer forintos jövedelempótlékot biztosítanak 2001. január 1-jétől - tájékoztatta Galik Gábor, a minisztérium egyházi kapcsolatok főosztályának helyettes vezetője az MTI-t.
     A kormány korábban a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház részére jövedelempótló, míg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége számára, lezárt temetői fenntartása nyújtott támogatást.

MTI
Vissza a kezdőlapra