Folyamatos versmondás a költészet napján
Különleges kísérlettel, a folyamatos versmondással próbálkoznak meg Magyarországon első ízben április 11-én, a költészet napján a budapesti II. kerületi Fillér utcai általános iskolai diákjai és tanárai. Pappné Fekete Ildikó a szervezők nevében az MTI érdeklődésére elmondta: az iskola 400 tanulója és 40 tanára vállalkozott arra, hogy egy általa választott magyar költő legalább négysoros vagy ennél hosszabb versét elmondja. A kísérlethez csatlakoztak szülők, testvérek és a kezdeményezés bárki előtt nyitva áll.

    Akár "az utcáról is bárki bemehet" és elszavalhatja kedvenc versét, egyetlen kikötés csupán, hogy az magyar költő tollából származzon - mondta.

     Hozzátette: az elképzelések szerint egy vers csak egyszer hangzik majd el.

     A szervezők az idei tapasztalatokat felhasználva szeretnének hagyományt teremteni nemcsak a saját iskolájukban, hanem a kerületben és az egész országban.

     Elképzeléseik szerint a versmondó napot minden évben megtartják majd.

     Pappné Fekete Ildikó célként a költemények olvasásának, hallgatásának népszerűsítését jelölte meg. Mint mondta: ez ma egyáltalán "nem divat". Magyartanárként az a tapasztalta, hogy a gyermekek évről évre egyre kevesebbet olvasnak, mind ritkábban vesznek könyvet a kezükbe, a vers pedig végképp népszerűtlen.

     A költészet napi rekordkísérleten a megnyitót és az első verset csütörtök reggel 8 órakor Székhelyi József színművész mondja.

MTI
Vissza a kezdőlapra