Megnőtt a lakásépítési kedv Magyarországon
Mintegy 66 ezer magyar háztartás tervezi, hogy a következő két évben lakást vásárol, vagy épít, 50 százalékkal több. mint 2001-ben - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. reprezentatív minta alapján végzett felméréséből.

   A válaszok alapján megközelítően 550 ezer háztartás számol azzal, hogy egy éven belül jelentős összeget költ ingatlanjára. Ez 20 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

    Az összeállítás kiemeli, hogy a tervezett lakásfelújítások száma az elmúlt 9 évben mért válaszok alapján az idén a legerősebb. A lakásépítési kedv növekedése tavaly a második félévben indult meg, elsősorban az átlagnál magasabb jövedelmű, fiatal korosztály tartós jövedelem-emelkedésének, valamint a lakáshitel kedvezmények kiterjesztésének köszönhetően.

    A felmérés szerint 2002. első negyedévében a lakóingatlanok ára nem emelkedett számottevően és várhatóan a következő egy évben sem lesz jelentős a drágulás. Az ingatlanforgalmazók szerint a következő 12 hónapban legfeljebb 6-7 százalékos árnövekedés, azaz az ingatlanok reálértékének stagnálása várható.

    - Ezzel szemben az építési telkek továbbra is toronymagasan a legmagasabb hozamot biztosítják befektetőiknek - teszik hozzá a kutatók. Az építési vállalatok által adott válaszok 12,5 százalékos áremelkedést valószínűsítenek a következő egy évben.

    Az összeállítás megállapítja, hogy az építési telkek piacát a fővárosban az első negyedévben továbbra is a túlkereslet jellemezte. Mivel a budapesti beépíthető telkek száma mára jelentősen lecsökkent, várható, hogy a kínálatot nagymértékben meghaladó vásárlási szándék továbbra is fennmarad. A fővárosban 12 hónap alatt 15-16 százalékos telekár-drágulásra lehet számítani.

MTI
Vissza a kezdőlapra