Lecke az új fiúknak, avagy borzalmas idők jönnek
 • Vihar egy interjú miatt - részletek a Népszabadság 2002. május 2-i számából
 • Részlet az eredeti DIE WELT interjúból

 •  

   

  Két bölcsességet szeretnénk tudatosítani olvasóinkban, s most különösképp számítva azokra az úgymond baloldaliakra, akik időnként meglátogatnak minket.

  Az egyik: ha győzöl, ne becsméreld az ellenfeledet, inkább dicsérd. Ezzel ugyanis magadat emeled magasabbra, ha meg lebecsülöd, akit legyőztél, a magad érdemét kisebbíted.

  A másik nem ilyen általános dolog, hanem egy konkrét történet. Helmut Schmidt német kancellár előtt egy külföldi útján elítélően beszéltek Helmut Kohlról. Schmidt leállította ezt mondván: nem engedhetem meg, hogy jelenlétemben legnagyobb politikai ellenfelemet becsméreljék.

  Nos, a két példázat időszerű. A baloldali publicisztika és az új kormányt alkotó politikai erők, mintha rászorulnának megismerésükre. A másodikat különösen Medgyessy úr figyelmébe ajánljuk. Ha szociáldemokrata volna, ezen a hangon beszélne Orbán Viktorról, s nem úgy, ahogy az alábbiakban olvasható Népszabadság cikk részletből kiderül.

  Vihar egy interjú miatt
  (részletek)
  Népszabadság . 2002. május 2.

  Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke is tiltakozott kedden a Die Welt című német lapnak adott Medgyessy Péter-interjú Orbán Viktor személyét minősítő kitétele miatt. A politikusok szerint nem méltó Magyarország leendő miniszterelnökéhez az ilyen nyilatkozat. -

  A Fidesz alelnöke szerint: "bizony egy külvárosi ivóban is nehezen elfogadható az ilyen hangnem". Az MDF elnöke úgy fogalmazott, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltjének nyilatkozata se nem magyar, se nem európai, se nem emberi. Dávid Ibolya szerint Medgyessy Pétertől rossz belépő volt a Die Weltnek adott nyilatkozat.

  Berlinben nagy figyelemmel olvasták Medgyessy Péter kormányfőjelöltnek a Die Weltben megjelent interjúját, amelyet egészében pozitívnak tartanak. Értékelik Magyarország új első emberének a folyamatosságra, a kiegyensúlyozottságra vonatkozó ígéreteit, ám M. P. egynémely - személyeskedő hangot megütő - értékelése feltűnést keltett, nem tükrözi az interjúban is kilátásba helyezett "új stílust".

  Németországban valószínűleg jó néhányan vitatják a miniszterelnök-jelölt értékelését, amely szerint "Orbánt az európai politikusok sosem kedvelték túlságosan, sohasem találta meg a megfelelő hangot, az udvariasság és a határozottság korrekt keverékét". Medgyessy másik, Orbán testalkatára vonatkozó, nem túl szerencsésnek tartott megjegyzése is feltűnést keltett. "Nem volt (Orbán) számára egyszerű, Magyarország is kicsi, ő is kicsi, és ennél- fogva az ember néha túl magasra szeretne kapaszkodni" - hangzott az inkriminált mondat a Die Weltben.


  Nincs mit kommentálni, ám egy ideig úgy látszik gyakran kell majd szégyenkeznünk a negyedik szabadon választott magyar miniszterelnök nyilatkozatai miatt. Valószínűleg hozzá szokott még fiatal korában, hogy úgyis kiigazítják, amit mond a sajtónak.

  Erre utal, hogy az interjúnak ez a része kezdetben hiányzott az MSZP és Medgyessy honlapjáról, majd miután az MTI ismertette azt, az előbbire felkerült. Rossz a lelkiismeretük az elvtársaknak.

  DIE WELT: Kommen wir zur EU. Planen sie Kursänderungen bei den Beitrittsverhandlungen?

  Medgyessy: Inhaltlich wird es keine großen Änderungen geben. Der EU-Beitritt ist außerordentlich wichtig für uns. Ändern wird sich jedoch Ungarns Stil. Orban war bei europäischen Politikern nie sehr beliebt, er fand nie den richtigen Tonfall, die korrekte Mischung aus Höflichkeit und Entschlossenheit. Es war ja auch nicht einfach für ihn, Ungarn ist klein, er ist auch klein, da mag man manchmal etwas zu hoch greifen. Natürlich sind wir kein großes Land, aber wir wollen als Gleicher unter Gleichen anerkannt sein. Ungarn ist es würdig, geachtet zu werden.

  Surján László
  Vissza a kezdőlapra