Mádl Ferenc fogadta Pokorni Zoltánt a Medgyessy-ügy kapcsán
Medgyessy Péter nem tájékoztatta Mádl Ferenc köztársasági elnököt 1977-tól 1982-ig folytatott kémelhárító tevékenységéről - derült ki abból a nyilatkozatból, amelyet Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke adott újságíróknak az államfővel folytatott hétfői megbeszélését követően.

    Pokorni Zoltán közölte: Mádl Ferenc köztársasági elnök a Medgyessy-ügy kapcsán a hét folyamán konzultál a parlamenti pártok vezetőivel és a miniszterelnökkel, ezt követően alakítja ki álláspontját.

    A politikus utalt arra, hogy a megbeszélés során azt a kérdést kívánta tisztázni a köztársasági elnökkel, hogy Medgyessy Péter eltitkolta-e "ügynökmúltját", azt őt kormányfőnek jelölő köztársasági elnök előtt.

    - Mádl Ferenc erre a kérdésre azt válaszolta, hogy őt erről Medgyessy Péter nem tájékoztatta, és semmilyen módon nem utalt múltja eme sötét pontjára - mondta a Fidesz elnöke, aki szerint ezt mindenképpen fontos tudni.

    Mint mondta, Magyarországon szinte mindenkinek, aki államtitkok birtokába juthat, át kell esnie egy vizsgálaton, hogy a személye jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, zsarolható-e más hatalmak, gazdasági körök által. Elmondása szerint a miniszterelnöknek nem kell átesnie ezen a vizsgálaton, hiszen az ő főnökét nehéz megnevezni.

    - Az azonban elvárható minimum, hogy jelölése előtt erről a nemzetbiztonsági kockázatról, tényről tájékoztassa a köztársasági elnököt - szögezte le a pártelnök, hozzáfűzve, hogy sem Medgyessy Péter, sem pedig a két koalíciós párt nem tette meg ezt. Pokorni Zoltán kifejtette: ismerve Mádl Ferencet, mint volt minisztert, egyetemi oktatót, embert, meggyőződése, hogy ha ennek a ténynek a birtokába került volna, újabb konzultációt kért volna Medgyessy Péter kinevezése előtt a pártoktól.

    A megbeszélésen a Fidesz elnöke arra is felhívta tárgyalópartnere figyelmét, hogy a kormányfő politikai rendőrségnél betöltött szerepe mindenképpen erkölcsi tehertétel az EU-csatlakozás előtt álló Magyarország számára; példaként a sevillai csúcsértekezlet idején a Spiegel című lapban megjelent írást idézte. A pártelnök úgy vélekedett: "ebben a kérdésben tízmillió magyar és tizenöt millió magyar nemzethez tartozó érdekeit kell szem előtt tartani, és nem két párt, nem egy ember múltbéli bűneit".

    Pokorni Zoltán közölte azt is: az államfő pénteken találkozik Medgyessy Péterrel.

    Álláspontja szerint a Medgyessy-kabinet kétségbeesett lépésekre törekszik a "szerecsenmosdatás keretében". Például - mint mondta - azt akarják elérni, hogy a Vatikánban fogadják a kormányfőt.

MTI
Vissza a kezdőlapra