Medgyessy Péterkém
 

A nyilatkozat szövege

Kommentárunk

Magyarországon vége a választási kampánynak. Ma Magyarország nyugalomra és békére vágyik. Rágalmak helyett párbeszédre van szükség.

A kampány folyik, hiszen a kormány folyton mocskol, vádaskodik, rágalmaz. A hiányolt párbeszéd labdája Medgyessynél van, cáfolnia, vagy beismernie kellene.

Magyarország miniszterelnökeként számomra megnyugtató, hogy a múltamat támadják. Megnyugtató, ha az embert múltja miatt akarják befeketíteni, az azt jelenti, a jelenben nincs mit támadni rajta.

Itt a miniszterelnök befeketítésről szól, de lentebb lényegében beismer. Három hetes működés után, amely azért villabotránytól útilapu kötögetésig terjedő bukdácsolás volt, korai kijelenteni, hogy nincs mit támadni rajta.

A Nemzeti Közép kormánya három hete lépett munkába. E rövid idő alatt is történelmi áttörést ért el. Érezhető változást hozott az emberek életében. Megkezdte az előző kormány szomorú és bűnös örökségének feltárását. Nehéz munka lesz, megértem politikai ellenfeleinket, hogy félnek a következményektől.

Némi szerénytelenségre utal a történelmi áttörés kifejezés. Az érezhető változás viszont valóságos. Családok sora félti azokat az ellátásokat, amelyekre eddig támaszkodott, amelyekre jövőt épített. Ide nem illő az utolsó mondat már nem is burkolt fenyegetése, amely mögött nincs konkrétum.

Múltammal, tetteimmel kapcsolatban nincs titkolnivalóm, nincs szégyellnivalóm. Nem voltam ügynök. Ez az átvilágító bírók határozatából is kiolvasható. Aki mégis ilyet állít, hazudik és rágalmaz. Nem voltam 1961-től - miként azt egy napilap állítja - a rendőrség állományában sem.

Ahhoz, hogy ezt a pontot megvilágítsuk, tisztázni kellene, mit ért Medgyessy az ügynök szón. Mitől jobb a kém kifejezés? Azt, hogy rendőrségi állományban volt, azt nem egy napilap állítja, hanem egy okirat, amelynek szövegében ez áll. Persze ez a kifejezés lehet, hogy a civil világban megszokottabb "munkaviszonyának eszmei kezdete" formulával azonos.

Korábban és most is az ország érdekeit szolgáltam, ennek megfelelően cselekedtem. Erre utaltam a Magyar Hírlapnak több mint egy évvel ezelőtt adott, 2001. május 25-én megjelent interjúmban: "van olyan helyzet az ember életében, amikor szükség van arra, hogy a nemzeti szuverenitás érdekében olyan lépéseket tegyen, amelyek a külföldi hírszerzésekkel szemben - akár a KGB-ről vagy a nyugati hírszerzésekről beszélünk - védik az ország érdekeit."

Ez a rész egyértelmű beismerés. Medgyessy ugyanakkor megadja magának a felmentést: a nemzeti szuverenitás érdekében cselekedett, védte a hazát a szovjetek és a nyugatiak ellen egyaránt. A szovjet rendszer ismeretében ez a kijelentés nehezen hihető. A tavalyi idézet ma azért világos beismerés, mert olvastuk főhadnagyi kinevezési okmányát. Most viszont felelnie kell arra: miért homályosak a  szavak, miért nem tudta mindenki - mint például Putyinról - hogy Medgyessy Péter kém volt?

Meg kellett és ma is meg kell akadályozni, hogy Magyarország legfontosabb pénzügyi adatai, elemzései illetéktelenek kezébe kerülhessenek. Akik ezért dolgoznak, az országot, az ország érdekeit védik.

Ismét hőst formál a gyalázatból. Nem a "kémelhárítás" a gyalázat, hanem az üggyel kapcsolatos titkolózás. A parlamentben azt mondta, hogy ha valóban SZT tiszt volt, akkor az szigorúan titkos, tehát nem ismerheti be. Miért ne? - fordítsuk meg a Na és? logikáját. 

Magyarországon visszatértek a nyugodt kormányzás hétköznapjai. Ennek jegyében a kormány cselekszik, folytatja száznapos programja végrehajtását, amely több mint négymillió ember életkörülményeit javítja."

Medgyessy Péter
miniszterelnök

Ha így lenne, mindannyian örülhetnénk. Viszont  füstbe ment például az önkormányzatoknak ígért 50 milliárd, a nyugdíjasok is tanulják, mit jelent az egyszeri nyugdíjemelés, s kiderül, hogy ötvenezer mégsem ötvenezer. Ráadásul: ennek semmi köze ahhoz, hogy kém volt-e Medgyessy Péter, vagy sem. 

 

Mindezek után felmerül a kérdés, hogyan tovább?

Az SZDSZ frakcióülést tartott, Medgyessy elment magyarázkodni. Sajtótájékoztatót terveztek, majd azt lemondták. Vajon mit tesznek majd? Lenyelik? Megkérik az árát, pl. szabad utat Demszkynek? Vagy elolvassák Tamás Gáspár Miklós régi cikkét, és kiszállnak a koalícióból? Nem lesz ehhez merszük - pedig ez talán az utolsó alkalom, hogy ismét párttá legyenek. A mostani jelek arra utalnak, jobb nekik az akol-meleg. Nem mernének belemenni egy új választásba, inkább a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásával állítanának új miniszterelnököt. Medgyessy állítólag felajánlota nekik a lemondását, s a 20 fős frakcióból csak egyetlen ember állt ki mellette. Ketten tartózkodtak, s "mind" a tizenhét megvonta tőle a bizalmat. Hivatalos közlemény minderről nincs. 

Közben az MSZP is rendkívüli frakcióülést tartott. Kétlem, hogy a felmerült kérdéseket kezeli a fenti nyilatkozat. De bizonyára működnek az önvédelmi reflexek. A széphangú frakcióvezető szerint egyhangúan. Eközben a miniszterelnök interjút adott a televíziónak (M1), ahol ismét a más szavakkal való beismerést választotta.

Vajúdnak hát a hegyek, s lehet, hogy Medgyessy (újjá)születik? Avagy itt a Megyessy utáni korszak? Hát nem jobb lett volna a Medgyessy bukta még áprilisban?

Mindenesetre: Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok.

Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra